Mandat za brak biletu autobusowego

• Autor wątku Autor wątku Money123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Money123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam dzisiaj jechalem autobusem i zapomnialem swojego biletu miesiecznego akurat zlapano mnie i dostalem mandat w wysokosci 120 zl 84 w ciagu 3 dni mam pytanie czy jezeli dowioze bilet miesieczny swoj na OKAZICIELA to podlegam tej znizce do 12 zl pamietam ze juz kiedys tak zrobilem ale kontrolerka powiedziala mi ze moga byc problemy bo najlepiej zeby byl bilet imienny jezeli nie przysluguje mi ta znizka chcialbym sie zapytac takze czy po roku czasu od wystawienia mandatu nastepuje przedawnienie wiem ze sad wysyla pisma do zaplaty tego juz po tym niby przedawnieu

Jak nie miałeś przy sobie ważnego, wystawionego na siebie biletu miesięcznego, jedź z nim do biura i anuluj "mandat". I nie kombinuj z przedawnieniem, bo może się nie udać.

a od czego to zalezy?

Skuteczna egzekucja? Zasadniczo na skierowaniu sprawy do sądu w ciągu 1 roku. Masz ten ważny miesięczny czy nie, bo czuję, że coś kręcisz.

tak kupilem go 2 dni temu i ona powiedziala ze z imiennym nie bylo by problemu a z biletem na okaziciela to nie wie jak to jest i ze moze byc problem

To miałeś imienny czy na okaziciela? Jeżeli imienny - anuluj wezwanie, jeśli na okaziciela, zapłać w ciągu 7 dni, wtedy jest zniżka. Albo poczekaj na pismo z sądu albo firmy windykacyjnej, wtedy dalsze rozważania będą miały sens.

jak nie masz imiennego to raczej się nie wymigasz

Powrót