Mandat za brak biletu MPK

• Autor wątku Autor wątku elgoog222@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elgoog222@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mój problem jest następujący kontrolerzy złapali mnie bez biletu (jest to moja pierwsza taka sytuacja a jestem rodowitą krakuską) najzwyczajniej w świecie miałam ciężki dzień i po prostu zapomniałam skasować biletu. Karę zapłaciłam od razu, gdyby nie to że zostałam okłamana nie roztrząsałabym sprawy. Czy jest szansa odwołania się od sytuacji, w której panowie kontrolerzy powiedzieli że mandat wynosi 120 zł jeśli płaci się od razu na miejscu, a 240 zł jeśli mandat zostanie wypisany. Przeczytałam na stronie mpk Kraków, że mam 7 dni na uregulowanie ewentualnego mandatu i dopiero po tym czasie mandat wynosi już 240. Czy można się od tego jakoś odwołać szczególnie, że pytałam ich 3 razy o to i za każdym razem mówili że tylko dziś mogę zapłacić niższą karę. Pomóżcie!

Możesz co najwyżej napisać skargę na kontrolera. W kwestii opłaty dodatkowej nic to nie zmieni. Ale i tak to będą słowa przeciwko słowom. Cóż, kontroler woli dostać kasę do ręki i mieć 100% pewności, że dostanie prowizję, niż liczyć, że może zapłacisz, może zwindykują... Trafił na osobę nieznającą taryfy i to wykorzystał.

Rozumiem, o co chodzi, ale ciężko za 1 razem wyłapać z kontextu.

Kanary zrobiły tak, że myślała, iż jeśli nie zapłaci u nich, to opłata będzie wynosić aż 240zł.

Potem dowiedziała się, że w ciągu 7 dni może zapłacić te 120zł, a nie od razu kontrolerom. Dopiero po 7 dniach, opłata wynosi ów 240zł

Tak czy siak ja tu szans nie widzę: na wezwaniu do zapłaty zawsze pisze na dole, że opłata dodatkowa zostanie zniżona o 50%, w przypadku uregulowania jej w terminie 7 dni.

Ostatnia edycja:
elgoog222@gmail.com napisał:
Czy można się od tego jakoś odwołać szczególnie, że pytałam ich 3 razy o to i za każdym razem mówili że tylko dziś mogę zapłacić niższą karę. Pomóżcie!
o co ci chodzi w ogóle? jakieś napięcie przedmiesiączkowe, bo nie rozumiem w czym problem jest?
zapłaciłaś na miejscu i ok. tyle samo zapłaciłabyś do 7 dni w kasie mpk, ale traciłabyś bilet i czas by tam dojechać

Zapłacić można przelewem.
Chodzi pewnie o odsetki za te 7 dni, gdyby założyć lokatę. Koło 1 gr wyjdzie?

Czy można się od tego jakoś odwołać szczególnie, że pytałam ich 3 razy o to i za każdym razem mówili że tylko dziś mogę zapłacić niższą karę. Pomóżcie!

Chcesz się odwołać, bo uważasz, że opłata jednak była za niska, jak na Twoją kieszeń czy o co chodzi?

Pablo_11 napisał:
Chodzi pewnie o odsetki za te 7 dni, gdyby założyć lokatę. Koło 1 gr wyjdzie?
I to by szło w parze z pewną informacją przekazaną przez pytającą w pierwszym poście :-)
No, ale nie bądźmy jacyś uszczypliwi...

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi te uszczypliwe również. Pozdrawiam.

Powrót