Mandat za brak biletu

• Autor wątku Autor wątku wegera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wegera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałam dowiedzieć się jak wygląda procedura "ściągnięcia" należności za niezapłacony mandat(za brak biletu)?Czy rzeczywiście po 14 dniach od wystawienia mandatu przychodzi wezwanie do zapłaty?Po jakim czasie sprawa może zostać skierowana do sądu?Interesuje mnie również to, czy od po tych 14 dniach od daty wystawienia mandatu są naliczane odsetki?Jeśli tak to w jakiej wysokości?

proszę poszukać na forum - temat pojawia się jak bumerang. To, czy wezwanie zostanie wyslane po 14 dniach zależy od sprawności windykacji i regionu z reguły zajmują się tym zewnętrze przedsiębiorstwa. odsetki mogą być naliczane od następnego dnia po upływie terminu płatności odsetki ustawowe, poniżej link do kalkulatora, proszę zaznaczyć "ustawowe" i wpisać jako date początkową kolejny dzień po ukaraniu
Bankier.pl - Kalkulator odsetek podatkowych i ustawowych - Bankier.pl

A co w przypadku obcokrajowców, którzy w Polsce są tymczasowo?
Mój 'podopieczny' - student z wymiany międzynarodowej zostaje w Polsce 6 miesięcy i wraca do Hiszpanii. kontroler wziął od niego jedynie polski adres (tymczasowy) oraz numer legitymacji studenckiej. Jakie jest prawdopodobieństwo ze zostanie on ''znaleziony' przez firmę windykacyjna ?

Powrót