Mandat za brak dowodu tożsamości

• Autor wątku Autor wątku olaabra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olaabra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Dzisiaj (03.07.2014) otrzymałam mandat za przebywanie na terenie niemiec bez dowodu osobistego. Poszłam biegać(, a obecnie znajduję się w miejscowości, która graniczy z Niemcami (Świnoujście)), za granicą przebiegłam ok 1 km, wracając złapała mnie policja i wlepiła mi mandat wysokości 15 euro. Czy mogę się jakoś odwołać?

Moją odpowiedź na Twoje pytanie poprzedzę informacją, że Trybunał Europejski w wyroku z 30 kwietnia 1998 w sprawie C-24/97, Komisja Europejska przeciwko Niemcy, uznał, że państwo niemieckie narusza prawo europejskie, jeśli w zakresie posiadania dowodu osobistego i obowiązku okazywania tego dowodu niemieckiej policji i niemieckim urzędom stawia cudzoziemcom z krajów Unii Europejskiej wyższe wymagania, niż swoim własnym obywatelom. Innymi słowy: Policji i urzędom niemieckim nie wolno wymagać od obywateli innych krajów Unii więcej, niż od własnych obywateli; także w zakresie posiadania dowodu tożsamości i obowiązku okazywania takiego dowodu. Podkreślam, że fakt, że przekroczyłaś granicę polsko-niemiecką, nie ma tu żadnego znaczenia, ponieważ fundamentalnym prawem Unii Europejskiej jest prawo obywateli jej krajów do swobodnego poruszania się po całej Unii; innymi słowy, fakt, że przekroczyłaś granicę, nie sprawia, że obowiązek posiadania dowodu osobistego był "większy" lub szczególny. Ten obowiązek, zgodnie z tym wyżej podanym wyrokiem, może być najwyżej taki sam, jak w wewnątrz Niemiec, i ten obowiązek nie może być inny, jak obowiązek obywatela niemieckiego na terenie Niemiec. A zatem policjanci mieli najwyżej prawo potraktować Cię tak samo, jak wolno im potraktować w takiej sytuacji obywatela niemieckiego. A jaki jest obowiązek obywatela niemieckiego w tym zakresie? Otóż zgodnie z § 1 ust. 1 niemieckiej ustawy o dowodach osobistych (Gesetz über Personalausweise, w skrócie: PersAuswG) obywatel niemiecki obowiązany jest posiadać dowód osobisty, i na żądanie policji lub urzędu go przedłożyć. Ale uwaga!!!: Nie oznacza to obowiązku noszenia ze sobą dowodu osobistego. Podkreślam: takiego obowiązku nie ma, a obowiązek przedłożenia na żądanie policji, wcale nie jest równoznaczny i równoważny z posiadaniem dowodu osobistego przy sobie.
W Twoim przypadku policjanci mieli wprawdzie prawo zabrać Cię na posterunek i tam stwierdzić Twoją tożsamość na podstawie Twoich własnych informacji, a w przypadku, jeśliby nadal były wątpliwości co do Twojej tożsamości, to nawet Cię zatrzymać na czas konieczny do jej wyjaśnienia i ustalenia. Natomiast ukaranie mandatem za samo nieposiadanie przy sobie dokumentu tożsamości nie jest zgodne z prawem, i oznacza inne traktowanie obywatelki polskiej od obywatela Niemiec, co jest sprzeczne z prawem Unii, na co w wyżej podanym wyroku wskazał Trybunał Europejski. Ponadto w prawie Landu Mecklenburg-Vorpommern, gdzie to zajście miało miejsce, i gdzie wystawiono ten mandat, nie istnieją jakieś szczególne przepisy, które mogłyby regulować tę sprawę odmiennie (w pewnych uzasadnionych sytuacjach takie przepisy mogłyby być wydane zgodnie z prawem federalnym i unijnym, ale akurat Mecklenburg-Vorpommern takich przepisów szczególnych nie ma). Poza tym, przecież Ty tam sobie biegałaś, a nie jeździłaś samochodem; w takim przypadku byłabyś zobowiązana posiadać dowód przy sobie, co wynika z przepisów niemieckiego Strassenverkehrsgesetz wzgl. Strassenverkehrsordnug (Ustawy o ruchu drogowym).

I właśnie z tych powodów moje zdanie jest następujące: Ukaranie Cię mandatem tylko za to, że nie miałaś przy sobie dowodu osobistego, jest sprzeczne z prawem Republiki Federalnej Niemiec, bo nieposiadanie przy sobie dowodu osobistego nie jest wykroczeniem (Ordnungswidrigkeit) wg. niemieckiego prawa; wykroczeniem jest nieposiadanie dowodu osobistego w ogóle, lub posiadanie dowodu, którego ważność upłynęła. Ten mandat jest sprzeczny z prawem Unii Europejskiej, bo jako obywatelka Polska nie możesz być w tym zakresie traktowana gorzej, niż obywatel niemiecki. Ponadto brak szczególnych przepisów kraju związkowego Mecklenburg-Vorpommern, które stanowiłyby szczególną podstawę prawną takiego ukarania.

Poniżej podaję stronę internetową administracji publicznje Mecklenburg-Vorpomen, dotyczącą dowodów osobistych (jest to informacja dla obywateli), w której wyraźnie zawarta jest informacja, że nie obowiązku noszenia dowodu osobistego przy sobie.
http://www.service.m-.de/cms/DLP_pr...onalausweis/_Dienste/Ausweispflicht/index.jsp

Ostatnia edycja:
Powrót