mandat za niezameldowanie

• Autor wątku Autor wątku makarena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makarena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
tak się składa, że nie jestem w najlepszych układach z moim małżonkiem i jesteśmy w trakcie sprawy rozwodowej. Robi mi różne świństwa, jedno z najświeższych wygląda następująco:
otrzymałem wezwanie na komisariat policji, po stawieniu, okazało się, że przyszedł donos na mnie w związku z moim niezameldowaniem czasowym w moim aktualnym miejscu zamieszkania, żeby zamknąć sprawę zgodziłam się na mandat 50pln.
Czy policjant miał prawo ukarać mnie takim mandatem? Gdzieś słyszałam, że zniesiono obowiązek meldunkowy i teraz nie można być ukaranym za coś takiego. Proszę o pomoc
Makarena

Z Kodeksu wykroczeń [cytat:1z031g0z]Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.[/cytat:1z031g0z]

Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych[cytat:1z031g0z]Obowiązek meldunkowy
Art. 4. Obowiązek meldunkowy polega na:
1) zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego;
2) wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego;
...
[/cytat:1z031g0z]

Art. 8. 1. (2) Osoba zameldowana na pobyt czasowy i przebywająca w tej samej miejscowości nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące jest obowiązana zameldować się na pobyt stały, chyba że zachodzą okoliczności wskazujące na to, iż pobyt ten nie utracił charakteru pobytu czasowego. Za okoliczności uzasadniające zameldowanie na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące uważa się w szczególności:
1) wykonywanie pracy poza miejscem pobytu stałego;
2) pobyt związany z kształceniem się, leczeniem, wypoczynkiem lub ze względów rodzinnych;
3) odbywanie czynnej służby wojskowej;
4) pobyt w zakładach karnych i poprawczych, aresztach śledczych, schroniskach dla nieletnich i zakładach wychowawczych(3).

„Art. 9. 2a. Przy zameldowaniu na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące należy przedstawić potwierdzenie pobytu w lokalu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lo[/b]

A czy jest jakiś przepis w kodeksie wykroczeń jeśli osoba jest zameldowana,chce mieszkać, ale nie może, bo właściciel mieszkania się temu sprzeciwia ?Czy taki właściciel może być ukarany ?

Jeżeli jest właścicielem to ma prawo odmówić. To jego własność i to on decyduje. Nie "kara się "za brak zgody.

Rozumiem.A w takim razie po co są sądowe eksmisje ? Niektóre są naprawdę kosztowne i ciągną się latami.

nobel - a jak własciciel nie chce dopełnic ciążącego na nim obowiązku ;) - "„Art. 9. 2a. Przy zameldowaniu na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące należy przedstawić potwierdzenie pobytu w lokalu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lo[/b]" - to co wtedy ?

Powrót