Mandat za picie denaturatu w miejscu publicznym. Porąbało ich do reszty?

• Autor wątku Autor wątku WoLwoe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

WoLwoe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej.
Piliśmy sobie z chłopakami denaturat pod parkiem. Przylazła do nas policja smrodzić nam klimaty i się pieni, że łamiemy prawo. Z chłopakami solidarnie mandatów nie przyjęliśmy tłumacząc, że denaturat to nie alkohol. Mogą nam coś zrobić? Dodam, że żaden z nas nie pracuje bo nigdzie pracy nie ma. Nie mamy stałego adresu zamieszkania to sąd nie wezwie bo niby jak?

Denaturat to jak najbardziej alkohol, tyle że niespożywczy. W jaki sposób potwierdzili waszą tożsamość? Dokumenty? Oświadczenie ustne potwierdzone w bazie?

Trzeba było podać jakiś adres do korespondencji. Są duże szanse że sąd by was uniewinnił.
Być może po pesel'u dojdą do waszych ostatnich adresów zameldowania i to tam będą kierować wezwania. Najpierw będzie wyrok nakazowy którego jak się domyślam nikt nie odbierze, nie złoży "sprzeciwu" więc automatycznie się uprawomocni. To będzie grzywna lub prace społeczne. Nikt z was nie będzie o niczym miał pojęcia a grzywny lub odróbki zostaną zamienione na karę zastępczą. Któregoś pięknego dnia podczas legitymowania za byle pierdołę może okazać się że jesteś poszukiwany do odbycia kary paru, parunastu dni aresztu. Tak to działa.

Ostatnia edycja:
MarcinPiek napisał:
Trzeba było podać jakiś adres do korespondencji. Są duże szanse że sąd by was uniewinnił.
Podobny przypadek był w m. Głuchołazy, Sąd Rejonowy w Prudniku upomniał jedynie uczestników spożywania denaturatu, lecz nie mógł ich ukarać, ponieważ ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania jedynie picia alkoholu spożywczego w miejscu publicznym, a denaturat alkoholem spożywczym nie jest.

Ostatnia edycja:
bodzio2 napisał:
Podobny przypadek był w m. Głuchołazy, Sąd Rejonowy w Prudniku upomniał jedynie uczestników spożywania denaturatu, lecz nie mógł ich ukarać, ponieważ ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania jedynie picia alkoholu spożywczego w miejscu publicznym, a denaturat alkoholem spożywczym nie jest.

Wiem, przypomniał mi się właśnie ten artykuł który czytałem dawno temu. Kiedyś byłem świadkiem podczas wieczornego spaceru Aleją krakowską w Warszawie niedaleko lotniska. Na samym skręcie w prawo z krakowskiej w stronę portu lotniczego stała ławka i na niej siedziało dwóch panów którzy delektowali się denaturatem. Gdy wracaliśmy stał już obok nich radiowóz na sygnałach świetlnych i z tego co zrozumiałem odmówili przyjęcia mandatów. Z ciekawości zacząłem szukać info na temat picia "nalewki na kościach" :D

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
MarcinPiek napisał:
Być może po pesel'u dojdą do waszych ostatnich adresów zameldowania i to tam będą kierować wezwania.
Mój ostatni i zarazem jedyny adres zameldowania to ten, gdzie mieszkała macocha. Ona mnie wywaliła 6 lat temu, wymeldowała pod pretekstem rzekomego nadużywania alkoholu. Nie mam żadnych problemów z alkoholem. Samo mieszkanie 5 lat temu sprzedała.
bodzio2 napisał:
nie mógł ich ukarać, ponieważ ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania jedynie picia alkoholu spożywczego w miejscu publicznym, a denaturat alkoholem spożywczym nie jest.
Jadąc na rowerze i popijając denaturat nie poniesiemy konsekwencji prawnych?

To, gdzie mamy pić jak nie po parkach? skoro po dworcach przeganiają, a w noclegowniach nie pozwalają.

bodzio2 napisał:

Ww Ustawa zabrania spożywania napojów alkoholowych. Nie ma tam słowa o spożywczym alkoholu.
Denaturat jest alkoholem jak najbardziej, czy jest napojem to kwestia interpretacji słowa napój. Słowo to w żadnym przepisie nie jest zdefiniowane wypada więc odwołać się do SJP.
Definicja słownikowa napoju: porcja płynu przeznaczona do picia.

Pytający przeznaczył ten płyn do picia, więc dla Niego jest to napój alkoholowy.

Duchem zakazów w ww Ustawie jest ograniczenie upajania się, demoralizacji i wykluczenia osób nadużywających alkoholu.
Denaturat niewątpliwie daje takie same efekty jak każdy inny alkohol.

W mojej ocenie picie alkoholu denaturowanego podlega pod przepisy ww Ustawy.

Shocked napisał:
W mojej ocenie picie alkoholu denaturowanego podlega pod przepisy ww Ustawy.
W twojej tak, w ocenie sądu nie.
Ww Ustawa zabrania spożywania napojów alkoholowych. Nie ma tam słowa o spożywczym alkoholu.
Chyba jednak jest.

Art. 18. 1. "Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia
w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie
zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze
względu na lokalizację punktu sprzedaży, zwanego dalej „organem zezwalającym”.

Ostatnia edycja:
bodzio2 napisał:
Art. 18. 1. "Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia
w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie
zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze
względu na lokalizację punktu sprzedaży, zwanego dalej „organem zezwalającym”.
Złe podkreślenie. Powinno być:
Art. 18. 1. "Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży
"Przeznaczonych do spożycia" nie tyczy się "napojów alkoholowych", bo to by było masło maślane. Ustawa mówki, że:
"Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu."
Napój alkoholowy jest z definicji ustawowej przeznaczony do spożycia.
Spirytus denaturowany zatem, w myśl ustawy, napojem alkoholowym nie jest. A ustawa mówi że"
"Art. 14.2a. Zabrania się spożywania napojów alkoholowych w miejscu publicznym, z
wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia na miejscu, w punktach sprzedaży tych napojów"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót