Mandat za przejście w miejscu niedozwolonym !?!

• Autor wątku Autor wątku betka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

betka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, mam pytanie.Dziś idąc do sklepu przeszłam ulicą w miejscu niedozwolonym - obok znajduje się tylko miejsce dla rowerów. Przechodzę tam kilka razy dziennie i mnóstwo osób,jednak dziś zatrzymała mnie policja z krzykiem kazali mi stanąć wysiadł policjant poprosił o dowód po kilku minutach sprawdzania danych spytał oburzony czy mam 50zł a ja że nie mam bo chyba nie muszę mieć tyle gotówki przy sobie a on to w takim razie będzie wniosek do sądu na to ja,że od razu wniosek bo nie mam tyle gotówki przy sobie,spytałam czy dostanę potwierdzenie czy cokolwiek a on nie oddal mi dowód i odjechali Co teraz? chyba naprawde dupkom sie nudzilo

Posiadasz polskie obywatelstwo i stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP?

Tak obywatelstwo polskie a zameldowania na tą chwilę nie mam ale podałam policji adres pod którym mieszkam.A co to ma do rzeczy?

Ma. Wg mojej wiedzy policjanci nie wystawiają mandatów gotówkowych i nie bardzo rozumiem za co chciał te 50 zł.

Pablo_11 napisał:
Ma. Wg mojej wiedzy policjanci nie wystawiają mandatów gotówkowych i nie bardzo rozumiem za co chciał te 50 zł.

wystawiają gotówkowe i w tym wypadku mogli to zrobić. Jeśli nie posiadasz stałego miejsca zamieszkania to policja ma prawo nałożyć na ciebie mandat gotówkowy. Mandat staje się wtedy prawomocny z chwilą jego opłacenia. Dziwi mnie fakt że skoro tych 50 zł nie miałaś a poinformowali cię ze będzie wniosek do sądu to dlaczego nie zostałaś zatrzymana...?? W tej sytuacji policja powinna cię doprowadzić do komendy i przeprowadzić dalsze czynności. Z tego co napisałaś nasuwa się tylko jeden wniosek. Żadnego wniosku do sądu nie będzie i sprawa została zamknięta :) pewnie było tak że jak policjant dowiedział się że nie masz tych 50 zł to zrezygnował z dalszych czynności. Po prostu nie chciało mu się :)

Powrót