Mandat za przyczepkę

• Autor wątku Autor wątku gazownik84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gazownik84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,sytuacja wyglada tak: Pożyczyłem koledze przyczepkę samochodowa, jechał,przekroczył dopuszczalną prędkosc i fotoradar zrobił zdjęcie. Problem polega na tym ze na zdjęciu widac tylko tył mojej przyczepki, więc straż miejska prztsłała mandat do mnie. Napisalem wyjaśnienie, ze nie jestem sprawcą wykroczenia a jedynie właścicielem przyczepki.trwa wyjasnianie sprawy. Moje pytanie: Czy istnieje przepis rozgraniczający odpowiedzialnośc właściciela pojazdu a właściciela przyczepy? Z góry dziękuje za każdą wskazówkę.pozdrawiam.

Pytanie czy pożyczyłeś przyczepkę "na twarz pisaną" umową , czy też kolegą podpisał papier ,że w dniu xx xx xxxx pożycza od Ciebie przyczepkę .
Jeżeli jest papier - działa to tak jak w przypadku wypożyczalni czyli nie jesteś zobowiązany żadnymi przepisami - pożyczyłeś masz do tego prawo - a sprawca wypadku jest obciążony kosztami .
Jeżeli jednak nie podpisałeś niczego - sprawa zostanie wyjaśniona - pytanie moje czy wgl. Twój kolega raczy potwierdzić, że jechał wtedy tą przyczepką...

armather napisał:
Pytanie czy pożyczyłeś przyczepkę "na twarz pisaną" umową , czy też kolegą podpisał papier ,że w dniu xx xx xxxx pożycza od Ciebie przyczepkę ....
Umowa ustna jest tak samo ważna jak pisemna.
Ergo: to nie problem Twój jako właściciela przyczepki. Zwłąszcza w świetle ostatniej praktyki: jak nie mozna rozpoznać twarzy kierowcy na fotce to.....

Powrót