Mandat za wjazd autem ciężarowym pod zakaz tonażowy

• Autor wątku Autor wątku IREK 22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IREK 22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie pracuję jako kierowca ciężarówki odbieramy zboże od rolników i odwozimy je do firmy która je przetwarza Często zdarza się tak że zlecenie dostajemy z dnia na dzień adres,itd Kiedy dojeżdżam pod konkretny adres okazuje się że jest ograniczenie tonażowe o którym nie miałem wcześniej informacji a miejsce załadunku znajduje się na drodze na której obowiązuje i zaczynają się problemy .Kolega właśnie dostał mandat 350 zł i 2 punkty za taki wjazd na drogę ograniczoną tonażem wiem że powinno być zezwolenie ale rolnicy o czymś takim nie mają pojęcia. Wjechać muszę zboże odebrać też muszę zezwolenia nie mam a mandat za mandatem się sypie i punkty karne Czy jest jakieś zezwolenie ogólne które mnie zwalnia z zakazów tonażowych w związku z wykonywaną pracą w której muszę wjechać pod ograniczenie tonażowe a jak jest to gdzie trzeba się udać żeby je uzyskać.I co zrobić w razie zatrzymania przez policję która chce mnie ukarać za takie wykroczenie i nie może tego zrozumieć że ja sobie nie wjechałem w taką drogę dla przyjemności tylko po odbiór zboża . Bardzo proszę o odpowiedz kogoś kto wie jak rozwiązać taką sytuację a może jest jakiś paragraf czy artykuł na który mogę się powołać żeby nie dostać mandat karny bo punt za punktem i prawko mogę stracić

nigdzie nie jest napisane że całe zboże musi być zabrane jednym kursem przkraczającym tonaż na danym odcinku drogi... należaloby zrobić więcej kursów...

wyczerpująca odpowiedź na drodze ograniczenie tonażowe jest 7 ton auto waży z naczepą na pusto 14500 to już nie mogę wjechać nawet po 100 kilo Po załadunku cały zestaw waży 40 ton a przewóz jest na odległość 300km i ma 300 ton do wywieźienia Czyli według rozumowania kolegi rolnik np ma zapiepszać powiedzmy 10 km z workiem na plecach w miejsce gdzie ja mogę wjechać i w ten sposób załadować 25 ton Ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi od konkretnych ludzi co znają dobrze prawo i mogą mi pomóc a nie od amatora kwaśnych jabłek?

ale nikt ci nie udzieli innej odpowiedzi bo innej mozliwości mnie ma...nawet jeśli ci się to nie podoba.....

albo inaczej- jest inna możliwość i ty z niej korzystasz...możesz wjeżdzać narażając się każdorazowo na mandat i punkty...

IREK 22 napisał:
Ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi od konkretnych ludzi co znają dobrze prawo i mogą mi pomóc a nie od amatora kwaśnych jabłek?

Mam wrażenie że oczekujesz wygodnej dla siebie odpowiedzi a innej nie w ogóle dopuszczasz. Zakaz to zakaz niby dlaczego miałby nie obowiązywać, bo chcesz zboże załadować, raczysz żartować. Mniejsze auto i więcej kursów albo bulisz mandaty i zbierasz punkty.

IREK 22 napisał:
I co zrobić w razie zatrzymania przez policję która chce mnie ukarać za takie wykroczenie i nie może tego zrozumieć że ja sobie nie wjechałem w taką drogę dla przyjemności tylko po odbiór zboża .

wytłumacz to mostkowi na wiosce, który się sypie i ma 50 lat, że ma udźwignąć Twoje 40 ton a ledwo sam się trzyma....

Jest jeszcze opcja pakować w worki i nosić na plecach.

W mojej miejscowości na wjazd w strefę ograniczonego ruchu pojazdów o ciężarze powyżej 5t / 10t zarządca drogi wydaje identyfikatory C-5, C-10.
Może i na terenie na którym prowadzi p. działalność jest możliwość wydania takiego zezwolenia.

Powrót