Mandat ZKM -BVT S.A

• Autor wątku Autor wątku pawelms1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelms1

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam , zaczne od tego że w maju 2014 roku dostałęm mandat za nieskasowanie biletu , rok temu przysłali do mnie nakaz zapłaty w wysokości 1000zł , okazało się że naliczono jeszcze karę w wysokości 420zł za zatrzymanie autobusu lub próbę ucieczki.. za każdym razem przysyłali po prostu listem. Parę dni temu dostałem polecony z nakazem zapłaty , a jeśli nie to sprawa leci do sądu. Istnieje coś takiego jak jakieś przedawnienie ? Proszę o pomoc , dziękuje i pozdrawiam !

Jeżeli to jest opłata dodatkowa za przejazd, to temat jest przedawniony. Na jakiej podstawie naliczono tą karę?

Przysłali coś takiego
21551482984489836572.jpg
[/URL][/IMG]

To powinien być spokój. Pilnuj listów z sądu.

Ale to będzie rozprawa w sądzie ? czy jak będa wydzwaniać można sie powoływać na jakieś paragrafy ?

Wydzwaniających ignorować. Jak przyjdzie coś z sądu to wróć tutaj

digiton napisał:
Wydzwaniających ignorować. Jak przyjdzie coś z sądu to wróć tutaj

Ok , dzięki za pomoc :) może się ktoś tu odezwie jeszcze kto miał podobna sytuacje. Dziś otrzymałem awizo , pani przez telefon mówiła że wyśle kopie mandatów z moim podpisem i peselem ,jutro je odbiore ale jeśli mają takie dane przedawnienie dalej działa ?

Przedawnione, czekaj na sąd. Co do podobnych sytuacji - pomagaliśmy już w wielu takich. Jak najbardziej przedawnienie nadal "działa".

Poza tym jest jeszcze inna okoliczność. Polecam wyrok NSA w Warszawie z 17 marca 2016 r. (II GSK 2232/14)

Witam ponownie, dziś otrzymałem kolejny list z wezwaniem, mógłby ktoś coś doradzić? mandaty pochodzą z 2014-2015 roku. Przez ostatnie 6-8 miesięcy firma windykacyjna się obudziła, wydzwania i wysyła listy. Podsyłam zdjęcie poniżej
10e3as0.jpg

Widzisz, w pierwszym pytaniu napisałeś:
w maju 2014 roku
Dlatego stwierdziłem na tej podstawie przedawnienie. A teraz piszesz, że:
pochodzą z 2014-2015 roku
A to zmienia postać rzeczy. Przedawnione są "mandaty" z 2014. Te z 2015 - zależy od dokładnej daty wystawienia.

Co nie zmienia faktu, że jeśli nawet nie jest przedawnione (a te z 2014 są) to i tak zostały nałożone bezprawnie, więc dlaczego miałbyś to płacić?

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
Widzisz, w pierwszym pytaniu napisałeś:

Dlatego stwierdziłem na tej podstawie przedawnienie. A teraz piszesz, że:

A to zmienia postać rzeczy. Przedawnione są "mandaty" z 2014. Te z 2015 - zależy od dokładnej daty wystawienia.

Co nie zmienia faktu, że jeśli nawet nie jest przedawnione (a te z 2014 są) to i tak zostały nałożone bezprawnie, więc dlaczego miałbyś to płacić?

Mandat nr 1: 14-06-2014
Mandat nr 2: 11-07-2014
Mandat nr 3: 29-09-2014

Jak bym nie kombinował to wszystkie przedawnione. A i tak bezprawnie nałożone.

Syphar napisał:
Przedawnione są "mandaty" z 2014. Te z 2015 - zależy od dokładnej daty wystawienia.
Kolega umie dodać 15 miesięcy nawet do 31 grudnia 2015? :)

Koledze się zdaje, że pomyliły mi się daty z 2016. Nie mam pojęcia, dlaczego byłem przeświadczony, że piszę o 2016 mimo, że pisałem 2015. Omyłka pisarska. Albo zmęczenie, ciężki dzień.

Powrót