mandat ztm, zły adres, przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku alla27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alla27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Ok 3-4 lat temu, otrzymałam mandat od ztm w Poznaniu, za jazdę bez ważnego biletu.
W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania.

Nigdy nie otrzymałam żadnego wezwania do zapłaty (być może przez zmianę adresu).
Rok temu napisałam do nich wiadomość elektroniczną czy widnieje na moje nazwisko jakikolwiek mandat, niestety odpowiedzi nie otrzymałam.
27 .01.2016 napisałam ponownego maila z ponownym zapytaniem.

Wreszcie otrzymałam odpowiedź:
(...) w odpowiedzi na Pani pismo z dnia 27.01.2016r. uprzejmie informujemy, że w świetle postanowień rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków, ogłoszonego w Dzienniku Ustaw nr 5 poz. 46 rozdz. 3 §8 pkt. 1 skargi i wnioski wnoszone pisemnie, telegraficznie lub za pomocą dalekopisu, telefaksu lub poczty elektronicznej niezawierające imienia i nazwiska oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpatrzenia. Uprzejmie prosimy o uzupełnienie w/w danych. Na Pani pismo czekamy do 16.02.2016r."

Tak jak pisałam zmieniałam miejsce zamieszkania, celowo nie podawałam adresu ponieważ z racji nieobecności w domu nie byłabym w stanie odebrać odpowiedzi pisemnej od nich. Jak to jest prawnie? Czy adres elektroniczny z którego się pisze jest adresem wnoszącego?

Jak wygląda sprawa z przedawnieniem mandatu? Czytam wiele tematów odnośnie tego, wyczytałam, że po roku mandat się przedawnia.
Czy dotyczy to również mojego przypadku? Nawet jeśli wysyłali pisma na stary adres?

Serdecznie wszystkim dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
A.

alla27 napisał:
Nigdy nie otrzymałam żadnego wezwania do zapłaty
Otrzymałaś, podczas kontroli.
alla27 napisał:
Jak wygląda sprawa z przedawnieniem mandatu?
W skrócie, gdyż podobnych tematów setki, jak nie tysiące.
Przedawnienie opłaty dodatkowej 15 miesięcy (to nie jest mandat). Jeśli został wydany nakaz zapłaty, przedawnienie wynosi 10 lat, przy czym każda czynność przed Sądem, czy też Komornikiem przerywa bieg i zaczyna się on od nowa, czyli praktycznie bez szans na przedawnienie.
alla27 napisał:
Nawet jeśli wysyłali pisma na stary adres?
Nic nie musieli Ci wysyłać.

Kanas dziękuję za odpowiedź!

Czy w przypadku fizycznego nie otrzymania przeze mnie nakazu zapłaty również będę musiała opłacić mandat?

Przez ten okres nie było żadnych pism komorniczych, sądowych, ani od ztm... Nic.
Może mogę się powołać na brak odpowiedzi na moją wiadomość z pytaniem o istniejący mandat?

alla27 napisał:
Czy w przypadku fizycznego nie otrzymania przeze mnie nakazu zapłaty również będę musiała opłacić mandat?
To zależy kiedy został wniesiony pozew. Jeśli przed upływem 15 miesięcy od wystawienia opłaty dodatkowej, to tak. Oczywiście do tego dojdą koszta sądowe, zastępstwa procesowego i największe, przewyższające samą opłatę dodatkową, koszty postępowania egzekucyjnego jeśli do niego dojdzie.
alla27 napisał:
Może mogę się powołać na brak odpowiedzi na moją wiadomość z pytaniem o istniejący mandat?
Nie.

Kanas, dziękuję za poświęcenie mi czasu i za rzetelne odpowiedzi!:)

Jak mogę ustalić czy i kiedy został wniesiony dany pozew?

Powrót