mandat ztm

• Autor wątku Autor wątku mrskamilka001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrskamilka001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Zwracam się o pomoc w rozwiązaniu swojego problemu. Mianowicie, dnia 02.08.2013r.korzystałam
z usług ztm, podczas kontroli zorientowałam się, że zniknął mi portfel wraz z biletem całodobowym,
posiadałam przy sobie natomiast legitymacje szkolną oraz dowód. Próbowałam wyjaśnić kontrolerowi swoją
sytuację, ale nie był zbytnio przejęty, w stresie i przerażeniu odpuściłam. Jak się okazało mandat został
wystawiony na bilet normalny (183,60zł) mimo posiadania dokumentów uprawniających mnie do korzystania z
biletu ulgowego. Zaraz po zajściu napisałam odwołanie do ztm, które zostało rozpatrzone negatywnie.
Potem dostałam nakaz sądowy zapłaty, po czym złożyłam sprzeciw do sądu, co skutkowało wezwaniem na sprawę
sądową. Domyślam się, że w tej chwili będzie na mnie ciążyć ok. 500zł długu..
Czego powinnam się spodziewać w tej sytuacji? Czy jako, że przejazd był wykonany ponad rok temu,
mogę powołać się na przedawnienie opłaty dodatkowej? Dodam również, że mam 18lat, uczę się, nie pracuję,
w momencie otrzymania mandatu byłam niepełnoletnia. To był mój pierwszy mandat.
Z góry dziękuję za pomoc,
Kamila

To nie jest mandat. Od 08.13 nie upłynął rok. Kara wyniesie raczej ok. 200-250 zł. Nie miałaś biletu w momencie kontroli, więc po co ten sprzeciw? Opowieść o portfelu sądu w ogóle nie zainteresuje.

jejciu, przepraszam pomyłka. 08.2012r.

Nadal przedawnienie jest wątpliwe, bo od przejazdu do złożenia pozwu musiałoby minąć ponad 15 miesięcy, ale warto to sprawdzić dokladnie, bo to Twoja jedyna "broń".

dodam również, że pozew został skierowany do rodziców, nie do mnie, czy to ma jakieś znaczenie? dlatego też był pisany sprzeciw. Czyli przedawnienie liczy się od przejazdu do terminu złożenia pozwu, a nakazy zapłaty? nie liczą się?
oraz druga kwestia jak sąd egzekwuje należności, jako że jestem osobą bezrobotną na utrzymaniu rodziców?

mrskamilka001 napisał:
dodam również, że pozew został skierowany do rodziców, nie do mnie, czy to ma jakieś znaczenie? dlatego też był pisany sprzeciw.

A ile miałeś lat w momencie kontroli?

ok, 17, ale wezwanie zostało wysłane jak już ukończyłam 18lat, a chyba przed sądem od 13 roku życia odpowiadam sama za siebie.

Powrót