Mandat ZTM

• Autor wątku Autor wątku natallkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natallkaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
kiedyś dostałam mandat za jazdę bez biletu, natomiast go nie opłaciłam. Wtedy mieszkałam w bloku, teraz od ponad roku mieszkam w domu, chodzi o to, że jest inny adres. Wtedy nie dostałam żadnego upomnienia ani nic z tych rzeczy na tamten adres. W tym momencie nie wiem jak sprawa sie potoczyła dalej, czy on uległ przedawnieniu czy nie. Czy gdyby prawa poszła do sądu to jak bym została o tym poinformowana? Czy zostałby wtedy list wysłany na mój aktualny adres zameldowania?

natallkaaa napisał:
Czy zostałby wtedy list wysłany na mój aktualny adres zameldowania?
Raczej zostanie wysłany pod stary adres, bo tylko nim dysponuje wierzyciel. Przeprowadziłaś się z bloku do domu, to chyba biedy w rodzinie nie ma. Weź zapłać te śmieszne pieniądze, oszczędzisz sobie kompromitujących kłopotów w przyszłości (wpis w KRD, komornik, windykacja).

Nie bardzo rozumiem co miał oznaczać komentarz odnośnie przeprowadzki. Mieszkałam w bloku z mamą, z racji eksmisji musiałam się przeprowadzić do domu babci. Dla mnie to nie są śmieszne pieniązki

natallkaaa napisał:
Jeśli oczekujesz odpowiedzi należy podawać dokładne daty :)
natallkaaa napisał:
nie dostałam żadnego upomnienia
Otrzymałaś opłatę dodatkową za przejazd bez ważnego biletu i to wystarczy. Nikt nie ma obowiązku przypominac Tobie, że zalegasz z płatnościami.
To nie jest mandat :)
natallkaaa napisał:
W tym momencie nie wiem jak sprawa sie potoczyła dalej, czy on uległ przedawnieniu czy nie
Tutaj tez tego nikt nie wie, możesz dowiedzieć się u Przewoźnika.
natallkaaa napisał:
Czy gdyby prawa poszła do sądu to jak bym została o tym poinformowana?
Tak, jednak najprawdopodobniej na stary adres.
natallkaaa napisał:
Czy zostałby wtedy list wysłany na mój aktualny adres zameldowania?
Jeśli już został wydany nakaz zapłaty przez Sąd, najprawdopodobniej dowiesz się o tym dopiero wtedy, kiedy Komornik zapuka do drzwi, zajmie wynagrodzenie, czy rachunek.
natallkaaa napisał:
Dla mnie to nie są śmieszne pieniązki
Należało opłatę dodatkową uiścić w wyznaczonym terminie, terez całość do zapłaty może wzrosnąć drastycznie.

Ostatnia edycja:
natallkaaa napisał:
z racji eksmisji musiałam się przeprowadzić do domu babci. Dla mnie to nie są śmieszne pieniązki
Przepraszam, wyciągnąłem niewłaściwe wnioski z informacji o przeprowadzce z mieszkania do domu.

Ostatnia edycja:
Powrót