Mandaty mniejsze niż 200zł a KRD

• Autor wątku Autor wątku Jarekk94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarekk94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Sprawa wygląda następująco. Dostałem dwa wezwania do zapłaty z kancelarii Statima za mandaty za przejazd bez biletów z 2011 roku. Jeden mandat na kwotę 141zl i 50gr drugi na 51zł i 50gr. Napisałem pisemko że sprawa uległa przedawnieniu zgodnie z artykułem 77 prawa przewozowego. Dziś zatelefonowała do mnie pani ze Statimy, że jeżeli takie jest moje stanowisko to dobrze ale trafię za te mandaty do KRD. I teraz przyczyna mojego postu. Czy za mandaty których kwota nawet łącznie nie przekracza 200zł mogę trafić do KRD? i Jeżeli Statima coś nakombinuję i trafię do KRD czy jest szansa na jakieś odwołania że kwota za niska bądź coś podobnego?Z góry dziękuje za odpowiedzi.

1. To nie są mandaty
2. Dolicz odsetki
3. Czym ty się przejmujesz?

1.To co to jest jak nie mandaty?
2. To sa wlasnie kwoty mandatow z odsetkami
3. Teoretycznie nie przejmuje sie tym jakos za bardzo ale wolalbym miec czysta karte badz dowiedziec sie czegos wiecej jak to wygladac bedzie.

1. Porównaj kodeks wykroczeń i ustawę jaką wspomniałeś
2. Nic nie pisałeś czy to z odsetkami, czy bez. Poza tym druga kwota jest jakaś mała - dlaczego?
3. Wpis w KRD czasami może coś utrudnić, nic więcej.

marian.pazdzioch napisał:
1. Porównaj kodeks wykroczeń i ustawę jaką wspomniałeś
2. Nic nie pisałeś czy to z odsetkami, czy bez. Poza tym druga kwota jest jakaś mała - dlaczego?
3. Wpis w KRD czasami może coś utrudnić, nic więcej.

1. 77 art. Prawa przewozowego nawiazuje do 778art. Kodeksu cywilnego. Jak dla mnie to nawet to samo.
2. Druga kwota jest mala bo to za brak dokumentu opowazniajacego do znizki.
3. Co trace po wpisie do KRD to pisza wszedzie. Chodzi mi o to czy moga mnie wpisac skoro kwota to niespelna 200zl bo ponoc 200 zl to minimum.

1. Czytaj ze zrozumieniem. Kodeks wykroczeń
3. Niewiele tracisz. Nie weźmiesz niektórych chwilówek. Jeśli kwota z odsetkami nie przekracza 200 zł to nie mogą. Dopisywanie "kosztów windykacji" to proszenie się o kłopoty, które dłużnik może fajnie wykorzystać :)

Powrót