Mandaty za przejazdy bez biletów (InterCity/Koleje Mazowieckie)

• Autor wątku Autor wątku taleofus1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
taleofus1992

taleofus1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w przeciągu ostatnich 3 miesięcy otrzymałem kilka mandatów za przejazdy bez ważnych biletów. Spółka InterCity mniej niż 5 szt. (689,90 zł za 1szt. ostatecznie, ponieważ nie zapłaciłem w przeciągu 7 dni)/ Koleje Mazowieckie więcej niż 5 szt. (202,09 zł ostatecznie, ponieważ nie zapłaciłem w przeciągu 7 dni) - Ilość otrzymanych mandatów podałem w przybliżeniu.

Gdyby tego było mało dostałem drugi z kolei mandat w przeciągu 2 lat za przejazd bez ważnego biletu od ZTM Warszawa - 1szt. 266 zł - Oczywiście pierwszego jak i drugiego mandatu nie zapłaciłem, jak i wszystkich pozostałych mandatów otrzymanych od IC i KM.

Chciałbym uzyskać fachową odpowiedz na pytanie jakie konsekwencje mi grożą za popełnione przeze mnie czyny.
Od razu podkreślę że jestem osobą:
- niekaraną
- bezrobotną bez stałych dochodów
- na utrzymaniu rodziców
- mieszkającą z rodzicami ( Żadne z rzeczy wartościowych w domu nie była kupiona na mnie )
- lat 23

Oprócz windykacji należności, jeszcze to:
kw art. 121.
§ 1. Kto, pomimo nieuiszczenia dwukrotnie nałożonej na niego kary pieniężnej określonej w taryfie, po raz trzeci w ciągu roku bez zamiaru uiszczenia należności wyłudza przejazd koleją lub innym środkiem lokomocji, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny

Czyli albo areszt od 5 do 30 dni, albo praca na czele społeczne, albo grzywna od 20 zł do 5000 zł. Wszystko jasne, dziękuję za informację :)

Witam, w dniu wczorajszym przyszły mi dwa pisma, a mianowicie:

Od Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny '' Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym '' w kwocie 1400 zł dla PKP Intercity S.A.

Od Sądu Rejonowego w Sokołowie Podlaskim I Wydział Cywilny '' Nakaz zapłąty w postępowaniu upominawczym '' w kwocie 1214 zł dla Koleje Mazowieckie Sp. z o.o.

Nakazują w ciągu 2 tygodni wpłacić pieniądze albo w tym terminie wnieść sprzeciw do sądu.

Moje pytanie brzmi co jeśli nie wpłacę żadnych pieniędzy w terminie i kolejno nie wniosę sprzeciwu. Co mi za to grozi? Czy będę mogli mi to zamienić na '' pracę na czele społeczne '' czy są to już za duże kwoty i grozi mi areszt?

taleofus1992 napisał:
Moje pytanie brzmi co jeśli nie wpłacę żadnych pieniędzy w terminie i kolejno nie wniosę sprzeciwu. Co mi za to grozi?

wizyta komornika oraz koszty komornicze?

taleofus1992 napisał:
mieszkającą z rodzicami ( Żadne z rzeczy wartościowych w domu nie była kupiona na mnie )
Dodam tylko, że Komornik nie bada czyją własnością są ruchomości. Wystarczy, że są w Twoim władaniu, czyli w lokalu w którym mieszkasz.
Jedyne co można zrobić, to szybko zapłacić, ewentualnie wyprowadzić się od rodziców aby nie przysparzać im kłopotów i żyć samemu w napięciu i oczekiwaniu jak banita :)
Nie zapłacisz teraz, nie zapłacisz za rok, za kilka lat, dług będzie rósł i rósł...
Będziesz ciągle żył w strachu przed egzekucją komorniczą.
Niestety, za swoje błędy się płaci. Im szybciej to zrozumiesz, tym taniej i mniej stresowo Ci to wyjdzie.

taleofus1992 napisał:
Moje pytanie brzmi co jeśli nie wpłacę żadnych pieniędzy w terminie i kolejno nie wniosę sprzeciwu. Co mi za to grozi? Czy będę mogli mi to zamienić na '' pracę na czele społeczne '' czy są to już za duże kwoty i grozi mi areszt?
To sprawy cywilne, areszt odpada. Chociaż sądzę że wolałbyś odsiedzieć niż płacić łacznie z kosztami komorniczymi.

Pytanie na śniadanie: kiedy miały miejsce te przejazdy bez bilteu, o których mowa w tych dwóch sprawach sądowych?

Powrót