mapa

• Autor wątku Autor wątku krzysiek1313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek1313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam taki mały problem. Prowadzę firmę i kilka lat temu zleciłem mailowo firmie która istnieje do dnia dzisiejszego wykonanie strony internetowej mojej firmy. firma wykonała usługę za którą zapłaciłem ok 500 złotych. kilka lat po tym zadzwonił do moje firmy przedstawiciel jednej z firm i stwierdził, iż na moje stronie internetowej znajduje się cześć mapy która jest prawem chroniona i jeżeli nie zapłacę kwoty to firma zgłosi ten fakt na policje. obecnie policja prowadzi postępowanie przygotowawcze w kierunku art 116 prawa autorskiego. moje pytanie czy jeżeli zlecam profesjonalniej firmie wykonanie strony internetowej to ja muszę wiedzieć, że mapa akurat której użyła ta firma jest prawem chroniona. czy to nie oni powinni mieć kłopoty?ja zleciłem firmie wykonanie strony a to juz ona umieściła tą mapę.
pozdrawiam

Witam,

jeśli rzeczywiście na pańskiej stronie znajduje się utwór (mapa) posiadający ochronę prawnoautorską, do którego wykorzystania nie ma Pan praw (licencji), to rzeczywiście może być problem, niezależnie czy dokonał Pan tego świadomie, czy też nieświadomie. To, że stronę wykonała na Pana zamówienie firma X ma o tyle znaczenie, że może ona odpowiadać na równi z Panem za ewentualne naruszenie praw autorskich - ona za wykorzystanie mapki w kreacji swojego dzieła (strony www) i jej rozpowszechnianie (sprzedaż), Pan za rozpowszechnianie mapki na stronie www. Jednakże to, że firma X sprzedała Panu dzieło obarczone roszczeniami osób trzecich (właścicieli majątkowych praw autorskich do mapki) to może być dla Pana podstawą do wniesienia przeciwko firmie X pozwu, choćby o odszkodowanie, jeśli, odpukać, zapadłby wyrok skazujący.

Jeśli sprawa dotyczy tego tematu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/501-pozew-za-wykorzystanie-fragmentu-mapy.html to jest kłopot.

Przede wszystkim trzeba sprawdzić kilka rzeczy:

- czy mapka posiada rzeczywiście ochronę prawnoautorską,

- czy firma roszcząca ma rzeczywiście podstawy prawne do dochodzenia praw z tytułu praw autorskich do samej mapki, jak również i w okresie, za który żąda zadośćuczynienia

- czy nie wykorzystano mapki w pańskiej stronie na zasadzie cytatu (musiałaby to udowodnić firma wykonująca stronę) - więcej o prawie do cytatu tu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

- sprawdzić okres przedawnienia

Powrót