Marvel i Dc Comics

• Autor wątku Autor wątku Komarro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Komarro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Wiem, że jest opcja szukaj itd. ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie:

Wpadłem na pomysł tworzenia strojów idealnie takich samych jak superbohaterów w filmach np. Green Lantern. Wiem, że są prawa autorskie ale czy jest możliwość pozwolenia na robienie takich rzeczy, a jeżeli tak to gdzie to załatwić i jakie mogą to być koszta (czy gra jest warta świeczki). Wiem, że jest dużo ubrań z np logiem jakiegoś bohatera itd. ale czy robiąc idealnie takie same stroje muszę mieć pozwolenie od np. firmy Marvel i od twórcy samego kostiumu użytego do filmu?

Pozdrawiam

Komarro napisał:
Witam. Wiem, że jest opcja szukaj itd. ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie

To źle szukałeś. Bo na te pytanie odpowiedź została już wielokrotnie udzielona.

Komarro napisał:
Wiem, że są prawa autorskie ale czy jest możliwość pozwolenia na robienie takich rzeczy

Jest możliwość.

Trzeba uzyskać zgodę od uprawnionego do wskazanych praw autorskich i wykorzystywania ich w charakterze opracowań, co tu będzie niewątpliwie mieć miejsce.

Komarro napisał:
gdzie to załatwić

Kontaktować się bezpośrednio do uprawnionego do praw autorskich, można również dowiadywać się ew. u organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

Komarro napisał:
jakie mogą to być koszta

Pytanie należy kierować do zainteresowanego a nie na forum prawne.

Komarro napisał:
(czy gra jest warta świeczki)

Pytanie na forum ekonomiczne a nie na prawne.

Komarro napisał:
czy robiąc idealnie takie same stroje muszę mieć pozwolenie od np. firmy Marvel

Tak musisz mieć.

Komarro napisał:
od twórcy samego kostiumu użytego do filmu?

Od twórcy kostiumu np. batmana nie musisz mieć zgody. Zgodę musisz mieć od uprawnionego do używania wzoru stroju. Jeśli taką zgodę dostaniesz możesz tworzyć kostiumy niezależnie od zgody lub niezgody innych producentów wzorów.

Witam
jak sprawa wygląda gdy przekształca się postać np. na użytek mody? Czytałam opracowania na ten temat ale nadal granica między inspiracją a opracowaniem nie jest dla mnie jasna.

rękodzielniczka napisał:
... ale nadal granica między inspiracją a opracowaniem nie jest dla mnie jasna.
Bo jej nikt nie określił. Każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny.

Powrót