Masa spadkowa a darowizna 20 lat temu

• Autor wątku Autor wątku marcinmarv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinmarv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu z moim, albo nie potrafię skurczenie szukać. Mam następująca sprawę:

Zmarł mój ojciec który rozstał się z moją mamą gdy miałem 11 lat, było to 22 lata temu, okazało się że ma dzieci z inną kobietą de facto starsze niż ja. Wraz z mamą był współwłaścicielem mieszkania (mama 50% ojciec 50%) i mieszkanie w akcie darowizny 20 lat temu przepisali na syna (mnie) z zastrzeżeniem iż mama będzie ponosić koszty (byłem dzieckiem). Moje przyrodnie siostry były u notariusza by zrobić poświadczenie dziedziczenia. Byłem u tego samego notariusza z tym aktem notarialnym, umowa darowizny, jednak notariusz powiedział iż ta darowizna nie wlicza się w masę spadkową. Myślałem że należy się im zachowek, jeśli jednak się nie wlicza to jak wygląda sytuacja jeśli przyjmę spadek z dobrodziejstwem inwentarza?:
-Jeśli będą jakieś długi będę odpowiadał do wysokości otrzymanego spadku, a skoro umowa darowizny według pani Notariusz się nie wlicza, to tylko to co otrzymam? (najprawdopodobniej nic, wiem tylko od osób postronnych iż cały majątek ojca (samochód spieniężony, gotówka z konta wyciągnięta) został już podzielony przed śmiercią).
-Czy może jednak będę odpowiadał kwotą 50% wartości mieszkania, jeśli długi powstały po akcie darowizny?

Są to dwie różne kwestie. Doliczenie/zaliczenie darowizny do spadku odbywa się jedynie w celu obliczenia zachowku lub ewentualnie określenia schedy spadkowej przy dziale spadku. Nawet więc jeżeli darowizna zostanie doliczona do spadku to nie znaczy że zostaje doliczona do stanu czynnego spadku. Przy dziedziczeniu z dobrodziejstwem inwentarza za długi spadkowe nie odpowiada Pan połową darowizny (niezależnie od tego czy byłaby doliczona czy nie) a odpowiada Pan z całości swojego majątku z ograniczeniem odpowiedzialności do wartości stanu czynnego spadku (tj. przedmiotów stanowiących skład masy spadkowej).

Jeśli dobrze zrozumiałem. Darowane mi mieszkanie w formie aktu notarialnego nie zalicza się do stanu czynnego spadku, przez co jego wartość nie będzie brana pod uwagę przy ewentualnym zaspokajaniu wierzycieli. Jeśli będą jacyś wierzyciele,będę odpowiadał całym swoim obecnym majątkiem ale tylko do wysokości wartości otrzymanego stanu czynnego spadku. Czyli teoretycznie jeśli dostanę 1000zł, a długi wynosiły 4000zł, będę mógł zaspokoić wierzyciela kwota 1000zł i w ten sposób wyczerpie swoją odpowiedzialność w stosunku do niego. Pozostałe 3000zl musi ściągnąć z innych spadkobierców, a nie z mojego własnego majątku?

Powrót