W
wladek11
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Proszę o pomoc. Na kilka tygodni przed śmiercią moja ciocia sporządziła testament na mnie o dość krótkiej treści, który brzmi Ja (imię nazwisko) do całości spadku po mnie powołuję (imię nazwisko). Opatrzony jest datą i podpisem, sporządzony własnoręcznie i do niego załączona kserokopia dowodu Cioci. Mam więc nadzieję, że to wystarczy. Pominęła w nim swego męża z którym nie miała rozdzielności(nie mają też zstępnych) z powodów nadużywania alkoholu, ale o tym nie ma nigdzie wzmianki. W skład masy spadkowej wchodzi nieruchomość i ruchomości a także środki pieniężne w nieznanej wysokości. Wujek neguje testament i nie chce ujawnić jaki majątek ruchomy posiadają. Wujek ma także sporządzony testament jednak na zupełnie obcą osobę, której obecnie rozdaje majątek także Cioci- wartościowe rzeczy zabytkowe, pieniądze. Sprawa w sądzie o stwierdzenie nabycia spadku dopiero się odbędzie. W jaki sposób i czy jest możliwe sprawdzenie i zabezpieczenie masy spadkowej. Obawiam się że do sprawy wszystko zostanie "wyczyszczone".