Maseczki a hipoglikemia w cukrzycy

• Autor wątku Autor wątku marcinjar93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinjar93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Czy osoba chorująca na cukrzycę (insulinozależną) mam prawo zdjąć maseczkę, w miejscu gdzie jest to zabronione, w sytuacji gdy z powodu nagłego ataku hipoglikemii musi spożyć posiłek/wypić słodki napój? Taka sytuacja stanowi bezpośrednie zagrożenie życia chorego. Czy policja ma prawo w takich okolicznościach wystawić mandat? Czy można się powołać na taką linię obrony, w przypadku odmowy przyjęcia mandatu i sprawę przed sądem?

marcinjar93 napisał:
Witam. Czy osoba chorująca na cukrzycę (insulinozależną) mam prawo zdjąć maseczkę, w miejscu gdzie jest to zabronione, w sytuacji gdy z powodu nagłego ataku hipoglikemii musi spożyć posiłek/wypić słodki napój? Taka sytuacja stanowi bezpośrednie zagrożenie życia chorego. Czy policja ma prawo w takich okolicznościach wystawić mandat? Czy można się powołać na taką linię obrony, w przypadku odmowy przyjęcia mandatu i sprawę przed sądem?

Jak sobie wyobrażasz spożywanie napoju/posiłku bez zdejmowania maseczki? Oczywiście że może na czas przyjmowania posiłku.

Myślę, że wystarczy po prostu w tej sytuacji powiedzieć to, co tutaj napisałeś na forum. Policja może oczywiście wylegitymować, ale w przypadku ew. nałożenia mandatu karnego — raczej na Twoim miejscu nie przyjąłbym go, a w przypadku wyroku nakazowego, złożyłbym sprzeciw.

Powrót