Masowa kradzierz danych osobowych(Potrzebny specjalista od prawa)

• Autor wątku Autor wątku Trall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie. Przeczytałem w regulaminie pewnego serwisu wiele ciekawych podpunktów regulaminu. Chciałbym wiedzieć na co pozwala akceptacja regulaminu i ustaw przy rejestracji. Oto podpunkty które mnie zainteresowały. Proszę o wypisanie wszystkich możliwych czynów jakie legalnie może popełnić ten portal. Nazwa portalu jest ocenzurowana znakiem <>. Jest to portal społecznościowy który wymaga podania swoich prawdziwych danych.

Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926, z późniejszymi zmianami) wyrażam zgodę na przetwarzanie przez spółkę <> (dalej również: „Spółka”) moich danych osobowych przekazanych w formularzu rejestracyjnym oraz w trakcie korzystania z portalu prowadzonego przez Spółkę pod adresem <> (dalej również: „Serwis”) w celu prawidłowego i pełnego wykonania i funkcjonowania usług świadczonych przez Spółkę. Wyrażam też zgodę na przetwarzanie danych w celach statystycznych i marketingowych (w szczególności w celu promowania usług i produktów kontrahentów bezpośrednich i pośrednich Spółki w ramach usług świadczonych przez Spółkę). Oświadczam, że zostałem/am poinformowany/a o prawie dostępu do treści moich danych oraz prawie do ich poprawiania i że wszelkie dane osobowe zostały przekazane przeze mnie dobrowolnie. Udostępnione przeze mnie dane osobowe będą chronione przez Spółkę z zachowaniem najwyższej staranności, a w szczególności nie zostaną bezprawnie przekazane przez Spółkę podmiotom trzecim.

Zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późniejszymi zmianami) oraz ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90, poz. 631, ze zmianami) wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę <> (dalej również: „Spółka”) mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) umieszczonego w ramach portalu prowadzonego pod adresem <> (dalej również: „Serwis”) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celu umożliwienia prawidłowego i pełnego funkcjonowania świadczonych przez Spółkę usług lub funkcjonalności, jak również w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów, w ramach Serwisu lub poza Serwisem, w szczególności realizując cel społecznościowy. Udostępnione przeze mnie dane osobowe, wizerunek będą chronione przez Spółkę z zachowaniem najwyższej staranności, a w szczególności nie zostaną bezprawnie przekazane przez Spółkę podmiotom trzecim.

Definicja danych osobowych:
Dane Osobowe - zgromadzone w ramach formularza rejestracyjnego dostępnego pod adresem <> informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej, przetwarzane przez <> w celu prawidłowego świadczenia Usług określonych w szczególności w Regulaminie Serwisu <>, jak również w celach operacyjnych i statystycznych związanych z prowadzeniem Serwisu oraz w innych celach wskazanych w odpowiedniej zgodzie udzielonej przez Użytkownika;

wyrażam zgodę na przetwarzanie moich Danych Osobowych przez <>, przekazanych pierwotnie w formularzu rejestracyjnym oraz ewentualnie następnie zmienionych w trakcie korzystania z Serwisu, w celu prawidłowego świadczenia Usług określonych w Regulaminie Serwisu, jak również w celach operacyjnych i statystycznych związanych z prowadzeniem Serwisu;

Użytkownik poprzez umieszczenie Danych, w szczególności wizerunku, materiałów lub wypowiedzi na Koncie własnym lub innego Użytkownika udziela NK niewyłącznej licencji na wykorzystywanie, utrwalania w pamięci komputera, zmienianie, usuwanie, uzupełnianie, wykonywanie publiczne, wyświetlanie publiczne, zwielokrotnianie i rozpowszechnianie (w szczególności w Internecie) tych Danych.

zezwalam na wykorzystywanie mojego wizerunku umieszczonego w Serwisie w celu świadczenia przez <> Usług w Serwisie, jak również oświadczam, iż Osoby, których wizerunek umieściłem w Serwisie udzieliły takiego zezwolenia;

Co ten portal społecznościowy może zrobić z naszymi danymi? Może je dowolnie upowszechniać? Wykorzystywać dowolnie w reklamach innych serwisów? Sprzedawać? Chciałbym znać jak najwięcej możliwości

Ostatnia edycja:
Powrót