Masowe zatrzymywanie praw jazdy- troska o bezpieczeństwo czy o polityków ?

• Autor wątku Autor wątku kforum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kforum

kforum

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 752
Jakie jest wasze zdanie na temat masowego zatrzymywania PJ za np przekroczenie prędkości czy za najmniejsza stłuczkę ? Waszym zdaniem to troska o nasze bezpieczeństwo czy może troska o "image" słynnego Sienkiewicza czy może wreszcie troska o policyjne statystyki ??????
Czy waszym zdaniem Policja po raz kolejny nagina prawa powołując się na art. 135 ust 1 pkt 2 ustawy PoRD ?

Ostatnia edycja:
ech... a ja już się ucieszyłem że zabrano prawko Jackowi Kurskiemu i innym politykom ;)

Sitwa. Nie ma szans na zatrzymywanie, bo od razu jest wymachiwanie imunitetem i grożenie, że się ich zwolni. Walka z wiatrakami. Lepiej wymienić "k(l)asę" polityczną...

Kolejny absurd. Wygląda to bowiem tak, że funkcjonariusze masowo kierują wnioski do sądu o zabranie prawa jazdy z powodu głupiej kolizji, a sądy je masowo uchylają stwierdzając, że komuś na głowę padło.

W śląskim prawko odebrano siedmiu kierowcom na 200 wniosków.

Tak to jest z dowolną interpretacją. Ktoś chciał liczyć na zdrowy rozsądek?

FreeG napisał:
Kolejny absurd. Wygląda to bowiem tak, że funkcjonariusze masowo kierują wnioski do sądu o zabranie prawa jazdy z powodu głupiej kolizji,

No popatrz ... a ja sobie czytam czasami na policyjnych stronach o zatrzymywaniu uprawnień i tam nawet do kolizji nie dochodzi. Ale jakoś tak podzielam decyzję policjantów - bo po opisie wyczynów pseudo-kierowców aż prosi się, by uwolnić społeczeństwo od zagrożenia, które stwarzają. Zatem może tak ostrożniej z powszechną krytyką ....

@forg

Pomysł z założenia jest dobry, gorzej z wykonaniem. Statystyki są takie, a nie inne. Podałem przykład z woj. śląskiego. Mamy 7/200. Zgodnie z danymi KGP 70% wniosków jest przez sądy odrzucane. Nie można liczyć na zdrowy rozsądek, bo zdarzają się f-sze go nie posiadający.

Jedyna pocieszająca informacja to taka, że sądy jeszcze nie zwariowały. :D

kforum napisał:
Jedyna pocieszająca informacja to taka, że sądy jeszcze nie zwariowały. :D

Heh szczęście w nieszczęściu......szczęście że Sądy nie zwariowały, a nieszczęście że policja wariuje (zbiera PJ za byle głupstwo) i nadaje roboty Sądom....:) co by mogły inne sprawy szybciej rozpatrywać....

3 lata temu w sylwestra obiecałem sobie, że nie dam już więcej rostowskiemu żerować na mnie (mandaty). Od tego dnia nie dałem mu złamanego grosza.
Dzień w którym sąd wyda zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych Sienkiewiczowi będzie moim ostatnim w którym zapalę papierosa :D

Policjant zatrzymuje jedynie dokument uprawniający do prowadzenia pojazdów, a nie uprawnienia?
Przy następnej mandat 50 za brak dokumentu, a nie 500 za brak uprawnień...?
Dobrze myślę?>

Powrót