Materiały do portfolio ze starej pracy w nowej firmie

• Autor wątku Autor wątku tomtam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomtam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Właśnie otwieram własną firmę. Powoli dochodzę do momentu w którym będę chciał utworzyć profil i portfolio firmy.

Zastanawiam się czy w portfolio mojej nowej firmy mogę zamieścić projekty moje jak i moich pracowników które były wykonywane na etacie u wcześniejszego pracodawcy.

Chodzi mi o stworzenie katalogu naszych kompetencji, portfolio naszego zespołu.

Nie chcę w żaden sposób sugerować że projekty są produktem mojej firmy. Natomiast chcę zobrazować, iż mój zespół składa się z samych profesjonalistów którzy mają takie i takie realizacje na swoim koncie.

Jakie mam możliwości i jak mogę zrobić to zgodnie z prawem?

Myślałem o sekcji na stronie www zatytułowanej "Portfolio członów naszego zespołu" na której umieszczałbym logo klienta i krótki opis zakresu jaki realizowałem ja bądź mój pracownik - jedno dwa zdania.

Poniżej zamieszczam część umowy z pracodawcą

Twórczość pracownicza
1. Strony postanawiają, co pozostaje w zgodzie z przepisami ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, iż:
a) autorskie prawa majątkowe do wszystkich utworów stworzonych przez Pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, w tym również autorskie prawa majątkowe do utworów zbiorowych, których Pracodawca jest producentem (prawa producenckie lub wydawnicze, w tym prawo do tytułu) oraz majątkowe prawa pokrewne i autorskie prawa majątkowe do utworów stanowiących samodzielne części innych utworów,
a także:
b) autorskie prawa majątkowe do wszelkich przejawów działalności Pracownika nie stanowiących samoistnie przedmiotu prawa autorskiego a stworzonych przez Pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, z chwilą dostarczenia utworu przez Pracownika w jakiejkolwiek postaci przechodzą w całości na Pracodawcę. Z tą chwilą Pracodawca nabywa też własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.
2. Prawa, o których mowa w ust. 1 przysługują Pracodawcy na wszystkich polach eksploatacji utworu. Zakres ten obejmuje w szczególności następujące pola eksploatacji:
a) utrwalanie;
b) trwałe lub czasowe zwielokrotnianie utworu w całości lub części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie;
c) wprowadzanie do obrotu;
d) wprowadzanie do pamięci komputera;
e) publiczne wykonywanie albo publiczne odtwarzanie;
f) wystawianie;
g) wyświetlanie;
h) najem;
i) dzierżawę;
j) nadanie za pomocą wizji lub fonii przewodowej albo bezprzewodowej przez stację naziemną;
k) nadanie za pośrednictwem satelity;
l) równoczesne i integralne nadanie utworu nadawanego przez inną organizację radiową lub telewizyjną.
3. Pracownik zobowiązuje się w stosunku do Pracodawcy do nie wykonywania, przez czas nie oznaczony autorskich praw osobistych przysługujących Pracownikowi do utworów, co do których autorskie prawa majątkowe przysługują Pracodawcy. W szczególności Pracownik zobowiązuje się w stosunku do Pracodawcy do nie wykonywania :
a) prawa do autorstwa utworu;
b) prawa do oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępnienia go anonimowo;
c) prawa do nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystywania;
d) prawa do decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
e) prawa do nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

4. Pracownik niniejszym zezwala na wykonywanie przez Pracodawcę przez czas nie oznaczony w jego imieniu autorskich praw osobistych opisanych w ust. 3 pkt. c ), d ) i e).
5. Zobowiązania wynikające z ust. 3 i ust. 4 pozostają w mocy również w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę.
6. Nabycie praw, o których mowa w ust. 1 obejmuje również nabycie prawa zezwalania na wykonywanie zależnych praw autorskich.
7. Wynagrodzenie za pracę jest równocześnie wynagrodzeniem z tytułu przeniesienia autorskich praw majątkowych do utworu oraz z tytułu jego eksploatacji.
8. Strony ustalają, iż prawo do patentu na wynalazek dokonany przez Pracownika w wyniku wykonywania jego obowiązków przysługuje Pracodawcy. Dotyczy to również wzoru zdobniczego i prawa ochronnego do wzoru użytkowego. Prawo do patentu na wynalazek dokonany przez Pracownika przy pomocy Pracodawcy przysługuje w całości Pracodawcy. Dotyczy to również prawa do wzoru zdobniczego i prawa ochronnego do wzoru użytkowego. Postanowienie ust. 7 ma do tych praw odpowiednie zastosowanie.
9. W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy Pracownik jest zobowiązany wydać Pracodawcy wszelkie przedmioty, na których utrwalono utwory lub projekty wynalazcze, o których mowa w ust. 1 i 8 włączając w to ich kopie i odpisy, a także wszelką dokumentację twórczą i wynalazczą najpóźniej do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia umowy.

tomtam napisał:
Zastanawiam się czy w portfolio mojej nowej firmy mogę zamieścić projekty moje jak i moich pracowników które były wykonywane na etacie u wcześniejszego pracodawcy.
z przytoczonej umowy o pracę wynika, że wszystkie majątkowe prawa autorskie pozostają przy poprzednim pracodawcy bezterminowo (co jest zresztą zgodne z Art.12. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"), więc nie mogą być wykorzystywane w portfolio nowego pracodawcy (oczywiście bez zgody właściciela praw autorskich).
Myślałem o sekcji na stronie www zatytułowanej "Portfolio członów naszego zespołu" na której umieszczałbym logo klienta i krótki opis zakresu jaki realizowałem ja bądź mój pracownik - jedno dwa zdania.
tak mogłoby może i być, ale na wykorzystanie czyjegoś logo potrzebna jest w ogólności zgoda przedsiębiorstwa. Raz, z tytułu praw autorskich (zasadniczo, każde logo może być utworem w świetle Art.1. upaipp), dwa, logo może posiadać ochronę z tytułu bycia zarejestrowanym znakiem towarowym, a trzy - logo będzie stanowiło dobro osobiste przedsiębiorstwa.

Powrót