Materiały publikowane przez użytkowników portalu

• Autor wątku Autor wątku kacper3355
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper3355

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Witam. Tworzę portal, na którym użytkownicy będą mogli publikować różnorakie materiały tekstowe, zdjęcia i filmy. Będzie to serwis informacyjny, tworzony przez użytkowników.

Zastanawiam się, czy mogę w regulaminie serwisu umieścić zapis w stylu "publikując materiał, użytkownik przekazuje prawa autorskie na rzecz serwisu xxxxx". Chodzi o to, by uniknąć sytuacji, że ktoś coś opublikuje, a chwilę po tym usunie. Co o tym sądzicie? Jak mogę to ugryźć?

Pozdrawiam!

kacper3355 napisał:
... czy mogę w regulaminie serwisu umieścić zapis w stylu "publikując materiał, użytkownik przekazuje prawa autorskie na rzecz serwisu xxxxx". ...
Możesz, ale nie wywoła to żadnych skutków prawnych, nie nabędziesz w ten sposób żadnych praw. Nie jest możliwe przeniesienie praw autorskich majątkowych za pomocą wpisu w regulaminie. Taka czynność wymaga umowy w formie pisemnej zawierającej wszystkie regulacje wymagane Ustawą.

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Można zatem chociaż ustalić okres, w którym użytkownik nie będzie mógł poprosić o usunięcie opublikowanego przez niego tekstu? Dajmy na to, dopiero po 3 latach po dacie publikacji można ubiegać się o jego usunięcie.

Można to w ten sposób ugryźć?

Zobacz jakie zapisy dotyczące udzielanej licencji są w innych znanych portalach.
kacper3355 napisał:
... Można zatem chociaż ustalić okres, w którym użytkownik nie będzie mógł poprosić o usunięcie opublikowanego przez niego tekstu? ...
Zawsze będzie mógł powołać się na Art. 56. PA.

Niestety ciężko mi znaleźć portal podobny do mojego, by podpatrzeć zapisy innych. Jest tylko jeden, ale w ich regulaminie ani polityce prywatności nie ma nawet wzmianki o usuwaniu artykułów / przenoszeniu praw.

Jeśli dobrze interpretuje ten artykuł, to na dobrą sprawę nic nie mogę zrobić bez podpisywania umowy?

kacper3355 napisał:
... Jeśli dobrze interpretuje ten artykuł, to na dobrą sprawę nic nie mogę zrobić bez podpisywania umowy?
Nawet po podpisaniu ten Art. działa.

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedzi. Przepraszam również za tak późną odpowiedź, ale nie miałem przez te kilka dni prawie w ogóle dostępu do internetu.

Wpadłem przez ten czas na inny pomysł. Czy jeśli publikować artykuły mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, to można w regulaminie zamieścić regułkę, że po usunięciu konta wszystkie napisane przez użytkownika artykuły zostaną przypisane do konta "Użytkownik usunięty"?

Ale to niczego nie zmienia, twórca na zawsze pozostaje autorem swojego utworu.

Powrót