matka alkoholiczka a zadluzenie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku dzinks0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzinks0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam
jak w temacie mam matke alkoholiczke, ja studiuje za granica, moj mlodszy brat pisze w tym roku mature i sie wybiera na studia do krakowa, czyli 200km od domu.
niemamy ojca gdyz zmarl. ja niemam juz renty ze wzgledu na wiek, brat oczywiscie ma.
kilka lat temu mieszkanie bylo zadluzone, ale zadluzenie zostalo splacone przez pobieranie czesci renty wyrokiem sadu.
matka byla na leczeniu ale nic to niepomoglo.
teraz caly czas regularnie placone jest czynsz za mieszkanie komunalne i inne rachunki. wiec niema zadnych zaleglosci.
problem jest w tym ze obawiam sie ze jak brat pojdzie na studia moja matka calkiem sie stoczy i zadnego czynszu ani rachunkow niebedzie placila.
mieszkanie jest na nia
czy jest jakas mozliwosc zeby np wyrokiem sadu byl pobierany czynsz z jej renty?
ubezwlasnowolnienie raczej niewchodzi w gre gdyz to nie my moglibysmy byc opiekunami, no chyba ze jakis z urzedu ?
jest jakas mozliwosc zabezpieczenia sie przed zadluzeniem mieszkania?

Zobowiązanie czynszowe jest solidarne wobec wszystkich osób zamieszkujacych ale nic nie stoi na przeszkodzie aby razem: Pan, brat i mama płacili czynsz po 1/3. Będzie wtedy sprawiedliwe. Inne rozwiązanie to wystąpienie do sądu o alimenty na rzecz Pana i brata od mamy, na pokrycie 2/3 opłat czynszowych. O ile taki obowiązek alimentacyjny nadal istnieje (alimenty pobiera się do czasu usamodzielnienia się).

rozumiem ze jestem ´zmuszony´ do placenia 1/3 czynszu nawet jesli tam niemieszkam a jestem tam zameldowany. i moj brat za kilka miesiecy tez nie bedzie tam mieszkal.
nie jestem samodzielny finansowo.
najwazniejsze jest dla mnie i mojego brata zeby to mieszkanie niezostalo zadluzone.
czy moze lepszym rozwiazaniem bylby wykup mieszkania, jesli bylaby to jakas mala kwota( co moze byc calkiem realne w tym bloku)?
wtedy rozumiem ze mieszkanie niemogloby byc zadluzone bo nieplaci sie czynszu, jedynie jakas mala kwota na fundusz remontowy i rachunki biezace.
co sie dzieje jak niesa one placone?

czy moze wykup mieszkania ale na mnie lub mojego brata- obecnie mieszkanie komunalne jest na moja mame

Powrót