matka, której mąż prowadzi DG i odbiera zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku mokomoko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokomoko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

moja sytuacja jest następująca:
1. 16 sierpnia 2013 urodziła nam się córka (trzecie nasze wspólne dziecko). Żona przerwała urlop wychowawczy na którym do tego czasu przebywała (tytułem opieki nad drugim naszym dzieckiem, który ma teraz 3 lata) i wnioskowała o urlop macierzyński. Na urlopie tym będzie do 2 stycznia 2014 (20 tygodni urlopu macierzyńskiego).
2. Ja prowadzę działalność gospodarczą i od grudnia zacząłem płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne od maksymalnej podstawy (wcześniej miałem 2 miesięczną przerwę w płaceniu tej składki) aby potem, kiedy „przejmę” dodatkowy urlop macierzyński otrzymywać jak największy zasiłek.
3. Nasz cel: odbieranie przeze mnie zasiłku macierzyńskiego (z tego, co mi wiadomo mogę wtedy równocześnie prowadzić działalność gospodarczą, wystawiać faktury, co więcej przestać na ten czas płacić składki ZUS z wyjątkiem jednej chyba) ale równocześnie pozostanie mojej żony w domu czyli takie poprowadzenie spraw aby moja żona nie musiała wracać do pracy. Jest to podyktowane nie tylko tym, że żona nie chce teraz angażować się w pracę dla jej pracodawcy z przyczyn osobistych ale też tym, że jest nauczycielką i powrót do pracy w pierwszych dniach stycznia na 6 miesięcy (a więc jeden semestr) jest mało konstruktywny dla niej a nawet i chyba niezbyt korzystny dla szkoły.
4. Pytanie pierwsze: jakie kroki należy podjąć abym ja skorzystał z pozostałego urlopu i uzyskał zasiłek macierzyński wynikający z mojego prawa do
a. 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego
b. 26 tygodni urlopu rodzicielskiego
c. I równocześnie żona nie wróciła w tym czasie do pracy a po zakończeniu powyższych 32 tygodni mogła pójść na urlop wychowawczy z tytułu sprawowania opieki nad córką​
5. Niektórzy sugerują mi, że żona MUSI wrócić do pracy i może zostać w pierwszych dniach zwolniona (Pytanie drugie: czy mają rację, że musi?)
6. Doradzają też, że może żona, jeśli nie chce wrócić do pracy, mogłaby otworzyć działalność gospodarczą (musiałaby wtedy zacząć płacić tzw „mały” ZUS) i potem ją zamknąć a następnie wrócić na urlop wychowawczy. Pytanie trzecie: czy takie postępowanie ma sens, czy nie zostanie w jakiś sposób zakwestionowane przez ZUS jako nieuczciwe/nieprawdziwe i jak ewentualnie potem wrócić do pracodawcy i korzystać u niego z urlopu wychowawczego.
7. Pytanie czwarte: wydaje mi się, że żona mogłaby poprosić o urlop po swoim macierzyńskim ale nie wiem czy reguluje/wyklucza to Karta Nauczyciela czy może nie przysługuje jej w takiej sytuacji urlop i czy może wnioskować tylko o urlop w wymiarze 26 dni czy może także prosić o więcej, z czego nadwyżka ponad 26 dni musiałaby już być urlopem bezpłatnym (tu ew. pytanie piąte: jeśliby ten scenariusz miał szansę się ziścić to jak do niego doprowadzić i czy wówczas ZUS nie odbierze mi prawa do odbierania zasiłku?)

pozdrawiam
M

Oczywiście chorobowe. Często mylę te nazwy. Przepraszam.

Powrót