Matka na urlopie wychow. a wysokość alimentów

• Autor wątku Autor wątku skwierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skwierek

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
Mam takie pytanie..do sadu będzie wniesiony pozew o separację, jaką kwotę alimentów mam wpisać, jeżeli mamy 8 m-cznego synka, ja jestem na urlopie wychowawczym, moim jedynym źródłem dochodu jest zasiłek 448zł, a mąż zarabia 2200zł netto?Chcę również wnieść o alimenty na siebie póki będę na urlopie wychowawczym o jaką kwotę mogę się starać?Powinnam ująć alimenty w dwóch kwotach? Na dziecko i na siebie?

Prosze zliczyć koszt utrzymania dziecka np. 700 zł i starać się o co najmniej połowę czyli nie mniej niż 350 zł, chociaż z uwagi na fakt że pani zajmuje się wychowaniem dziecka, a mąż ma lepsze możliwości zarobkowe, proponuje podwyższy tę kwotę np. 400/500 zł.

To oczywiscie przykładowe wyliczenie.

Dziecko jest jeszcze małe, ale koszty jakie ponoszę sięgają rzędu 1000zł (wyżywienie, pieluchy, kosmetyki, lekarstwa,basen, ubranka, prąd, gaz, woda, węgiel) nie jestem w stanie udokumentować wszystkich wydatków, bo prąd, gaz, woda, to jedynie można szacunkowo obliczyć, czy sąd to uwzględni? czy przy takich wydatkach, mogę wnosić o więcej niż połowę?
A co z alimentami na mnie?

Wiem, że można też wystąpić w niekturych sytuacjach o dodatkowe pieniążki np. kiedy dziecko choruje na leki, wyprawka do szkoły, lub przedszkola itp. Alimenty są na utarzymanie, a wiadomo różnie bywa :ok:

niektórych* przepraszam nie wiem jak to się stało :ooo:

Powrót