Matka wyjeżdża na stałe ( indonezja ), co z alimentami

• Autor wątku Autor wątku tata38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tata38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam.
Jestem po rozwodzie prawie 3 lata. Mam 1 dziecko z tegoż małżeństwa.Ustalenie alimentów przez sąd odbyło się w chwili kiedy już byłem bezrobotny. Wcześniej zarabiałem ok 2-2,5 tys. netto. Sąd przyznał matce 800 zł. Początkowo ( kilka miesięcy ) nie musiałem płacić alimentów ponieważ zostawiłem część mieszkania, samochód byłej małżonce.Notariusz wycenił to na " 8 miesięcy spłat" tak to nazwę.
Podjąłem pracę na umowę dopiero po 10 miesiącach od chwili rozwodu. Pierwsze pobory niemal w całości zabrał komornik. Byłem zmuszony odejść z pracy i pracować " na czarno ". Nie byłem w stanie spłacać alimentów w pełnym wymiarze przez co mój dług wobec komornika rósł. Obecnie jest to kwota rzędu kilkunastu tys. zł. Miesiąc temu, ex małżonka oświadczyła, że wyjeżdza na stałe ( sprzedała cały majątek, mieszkanie samochód itp. ) na wyspy Bali i zostawia córkę ( z czego się bardzo cieszę ) do ukończenia gimnazjum . Córka 14 lat 2 klasa gim. wynajmuję mieszkanie za ok 1000 zł / m-c ( 30 m2 ). Zarabiam 1,3 tys. + 100-250 zł za dodatkową pracę. Czy mam w obecnej sytuacji jakiekolwiek szanse na to, żeby nie płacić alimentów komornikowi ( biezące + zadłuzenie ) ??
Proszę wybaczyć dość chaotyczne wyjaśnienia i proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Powrót