matka znęca sięnad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku nikimen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikimen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Proszę o poradę.
Mieszkamy w Holandii. Za miesiąc rozprawa o odebranie matce praw nad naszym 6-letnim synem i ustalenie kontaktów. Matka wykorzystuje dziecko emocjonalnie i znęca się nad nim psychicznie, sama wychowała się w patologicznym domu. Jak udowodnić w sądzie, że relacja mojego syna z matką jest toksyczna i wyniszcza go?

Wiem, że pozbawienie syna kontaktu z matką nie jest dobre, ale wg mnie i psychologa dziecięcego z Polski jest to mniejsze zło, przynajmniej narazie.

Syn popowrocie od matki płacze godzine, robi awantury do późnej nocy, mówi że rozwali sobie głowę o stół po czym opowiada kłamstwa, które mowiła mu matka np, że biłem go pasem i zamykałem w schowku. Jest zbuntowany do granic, kilka dni i niesamowite pokłady cierpliwości kosztuje mnie doprowadzenie go do równowagi.
Proszę o rade, mam nagrania dokumentujące w jakim stanie syn wraca od matki oraz to jak mówi co matka mu naopowiadała, jednak mam też obawy, że sąd nie będzie mógł stwierdzić, że owe nagrania były po wizycie u matki oraz to co syn mówi nie jest prawdą i odbierze syna także mi.
Wiem, że nie da się matki mojego syna zmusić do terapii u psychologa,to byłoby jedyne rozwiązanie, więc co mogę zrobić aby chronić przed nią dziecko ?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie !

Powrót