M
Monia & Ala
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zarówno Ja jak i mój ex mąż mieszkamy w Irlandii. Podczas rozwodu, który został przeprowadzony w Polsce, zostały zasądzone alimenty w kwocie 550zł. Od czasu rozwodu do momentu kiedy mieszkałam w Polsce, mąż ze zwłoką ale płacił alimenty. Problem poajwił się kiedy zamieszkałam z córeczką w Irlandii. Mąż przestał płacić...tzn celowo robi przelewy na polski adres, za pośrednictwem poczty. Wiedząc, że pieniadze wrócą do niego a ja nie będe mogła ich odebrać. Dwa miesiące przed moim wyjazdem do Irlandii (ze względu na zdrowie córeczki, jest alergiczką i było to zalecenie lekarza), uprzedziłam byłego męża, że mam taki zamiar wyajzdu z córeczką (i że to właściwie z korzyścią dla niego ponieważ będzie miał bliżej do niej), poinformowałam go, że mam w Polsce konto walutowe i proszę aby na nie wpłacał pieniądze. Może robić przelewy z konta irlandzkiego. Więc kolejna korzyść nie musi przesyłać pieniędzy do swojego ojca, sprzedawać w kantorze i robić przelew na poczcie. Niestety były mąż jest złośliwy i celowo utrudnia. Aktualnie już 2 miesiące nie płaci i nic nei pomaga. Córeczka poszła do szkoły, musiałam wydać sporo pieniędzy na mundurek i inne potrzebne przybory, przy czym jeszcze nie podjęłam żadnej pracy. Jest mi bardzo ciężko gdyż niedługo eni będe miała za co zyć. Jedyna pociecha, że córeczka tutaj czuje się lepiej, jej skórka się wyleczyła, nie płacze po nocach i nie musze używać 10 rodzajów maści (jak to było w Polsce).
Proszę o pomoc do kogo się zwrócić, do jakiego urzędu...Ponieważ właściwie nic nei wiem na temat prawa rodzinnego w Ilrandii...
Proszę o pomoc do kogo się zwrócić, do jakiego urzędu...Ponieważ właściwie nic nei wiem na temat prawa rodzinnego w Ilrandii...