Mąż pracuje w holandi a ja pobieram zasilekw polsce rodzinny w polsce

• Autor wątku Autor wątku jalanta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jalanta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Niedawno wstrzymano mi wyplate świadczeń rodzinnych z mops jako powód podali mi że mąż pracuje w holandi nadmieniam iż w holandi dopiero chcialam złożyć dokumenty na zasiłek i złożyłam w mops wniosek o wydanie stosownnego zaświadczenia na tej podstawie wiedza że maż tam pracuje .Mam pytanie tego typu gdzie powinnam pobierać zasiłek i czy magłam go pobierac w polsce a nie w holandi oraz jakie będą konsekwencje. Obecnie mąż przebywa w polsce i nie pobieram żądnych świadczeń ja jestem bezrobotna

Jezeli dochod miesieczny na czlonka rodziny w Polsce wynosi 504 zl lub wiecej nie mozesz otrzymywac zasilku rodzinnego w Polsce. Jezeli Twoj maz pracowal w Holandii, nalezy tam zlozyc wniosek o zasilek rodzinny. Zasilek rodzinny w Holandii otrzymac do roku czasu wstecz, tzw. wyrownanie.
Tak wiec, jezeli Twoj maz juz nie pracuje, a jeszcze nie minal rok czasu, zloz wniosek do urzedu w Holandii o zasilek rodzinny.
Zasilek rodzinny tzw. kinderbijslag - wniosek mozesz zlozyc samodzielnie w holenderskim urzedzie lub tez bezposrednio przez kancelarie, ktore sie tym zajmuja.
Zapraszam GG 1861161.

Powrót