Meble na zamówienie - problemy

• Autor wątku Autor wątku tobiasz256
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tobiasz256

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim,
złożyłem zamówienie na meble, podpisałem umowę, zapłaciłem zaliczkę. Meble przyszły do mnie po terminie, było trochę niedogodności, źle docięte płyty, uszczerbiona półka, oczywiście nie zapłaciłem pozostałej kwoty dopóki nie zostaną usunięte te wady. Udało się po jakimś czasie otrzymać od producenta ( Meble Stanmark, Drzewica) poprawione płyty i nową półkę. Obiecano mi, że w standardzie będzie ociekacza niestety jej nie ma, meble są krótsze o około 10cm, ale już mniejsza z tym, darowałem sobie upominanie się gościem. Niestety minęło już chyba z 3 miesiące odkąd otrzymałem meble i zaczynają mi wychodzić na frontach jakieś wady, tzn lakier się psuje o ile to jest lakier bo może to folia, nie wiem co dokładnie. Jestem niesamowicie wkurzony, 3 miesiące i już na 3 frontach to widać i na 4 już zaczyna dziać się to samo. W umowie mam napisane, gwarancja 12 miesięcy ale że napraw dokonuje odpłatnie. Gość jest na prawdę konfliktowy nie da się z nim dogadać myśli, że jest nietykalny i że wszystko jest dobrze według niego a nie jest. Wspomnę jeszcze, bo zapomniałem, jak już dostałem te meble, że napisałem do niego pismo o zmniejszenie kwoty o 12% za moje szkody, otrzymałem pismo zwrotne, że próbuje wyłudzić pieniądze i że to jest karalne. Bardzo proszę o podpowiedź co mam zrobić w tej sprawie, meble 3 miesiące i już się psują. Z góry dziękuję za odpowiedź

tobiasz256 napisał:
W umowie mam napisane, gwarancja 12 miesięcy ale że napraw dokonuje odpłatnie

To jest niezgodne z prawem.

Zakładam, że jesteś konsumentem. Po zapoznaniu się z poradnikiem (link pod tekstem) napisz pismo reklamacyjne, opisz dokładnie wady mebli , zrób foto i dołącz w formie załączników (w treści napisz, ze załączono foto 1,2,3 ... i oznacz zdjęcia). Na podstawie przepisów ustawy o sprzedaży konsumeckiej zażądaj naprawy mebli. Wszystko wyślij listem poleconym ze ZPO. Podaj w piśmie kontakt do siebie w celu ustalenia termniu na demontaż elementów mebli albo wysyłkę całości - pozostaw to decyzji sprzedawcy/wykonawcy mebli.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

Ostatnia edycja:
DYREKTYWA 1999/44/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 25 maja
1999 r. w sprawie niektórych aspektów sprzedaży towarów konsumpcyjnych i
związanych z tym gwarancji (…) Artykuł 1 Zakres i definicje (…) e) gwarancja:
oznacza każde zobowiązanie sprzedawcy lub producenta wobec konsumenta,
podjęte bez dodatkowej opłaty, aby zwrócić zapłaconą cenę lub wymienić, naprawić
czy potraktować w inny sposób towary konsumpcyjne jeśli nie spełniają one
specyfikacji określonej w oświadczeniu gwarancyjnym lub odpowiedniej reklamie;(…)

To oznacza jedynie, ze samo udzielenie gwarancji odbywa sie bez dodatkowej oplaty - rzuc okiem na wersje obcojezyczna, moze bedzie bardziej jasna.
Udzielenie gwarancji jest nieodplatne, ale same czynnosci z zakresu gwarancji moga podlegac pewnym oplatom. Nic tego nie zabrania.

Dziękuję za szybką odpowiedź, poradnik już przeczytałem, zastosuję się do rad i wystosuje do sprzedawcy pismo, zobaczymy jakie będą efekty.

Witam,chciałbym się podłączyć do tematu,zakupiłem meble w sklepie meblowym stół +6 krzeseł stół widziałem w sklepie ale krzesła były wybierane z katalogu sprzedawca pokazywał nam podobne krzesła tyle że moje miały być gabarytowo mniejsze o co nam chodziło właśnie ,problem jest taki że stół po rozpakowaniu w domu okazał się uszkodzony a obicie krzeseł (narożniki oparcia i siedziska ordynarnie i niechlujnie wykończone) co zabiera im cały urok ,stół przyjmą ale czy mam szansę żeby poprawili te wykończenia krzeseł ?

Powrót