Mechanik samochodowy nie chce uwzględnić reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku item48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

item48

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wstawiłem niedawno samochód do mechanika z powodu poważnej awarii.
Przy odbiorze pojazdu otrzymałem paragon z wyszczególnieniem wszystkich dokonanych napraw i części na dość wysoką kwotę.
Po paru dniach od odebrania auta z warsztatu okazało się,że występuje ta sama usterka co przed naprawą.
Mechanik twierdzi, że ponieważ założył w miejsce części wadliwych części używane, które sam zresztą zamawiał skądś przez internet , więc nie ponosi odpowiedzialności i nie chce uwzględnić reklamacji.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Ponosi jak najbardziej. Złóż reklamację pisemnie. Podstawa art. 638 KC + 560 albo 561 KC (żądanie).

Tak zamierzam zrobić . Wysłać listem poleconym.
W jakim terminie musi się ustosunkować do mojej reklamacji ?
Do jakiej instytucji zwrócić się,jeśli nie będzie chciał uznać również tej pisemnej reklamacji ?

Ma obowiązek ustosunkować sie w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, jak tego nie zrobi to automatycznie uważa się, że uznał twoje roszczenie. Proponuje mediacje u miejscowego rzecznika praw konsumentów. Zazwyczaj pismo rzecznika powoduje, ze upartemu przedsiębiorcy mięknie fajka. Ostatecznie pozostaje dochodzić swoich praw w sądzie. Sytuacje bedziesz miał mega ułatwioną, jeżeli się nie ustosunkuje w ciągu 14 dni, bo wtedy to wygrywsz niemalże automatem

Powrót