Mechanizm naliczania kary za brak OC vs. ratowanie grata

• Autor wątku Autor wątku boogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boogie

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam,
Szukałem podobnego wątku, ale nie mogę nic znaleźć....
Chcę kupić youngtimera, grata stojącego kilka lat, który nie ma OC. Chciałem go nabyć na początku Grudnia i rozpocząć remont.
Ale... właściciel proponuje, żebym zaczekał i kupił samochód 02.01.2026, wtedy jemu UFG naliczy karę tylko za brak OC w 2026 (naliczenie kary wyłącznie za brak OC w roku kontroli).
Jak twierdzi on, mój zakup OC na ten pojazd (nie jest to zabytek) uruchomi system i UFG zauważy brak OC i nałoży na niego maksymalną karę.

Czy rzeczywiście taki jest mechanizm naliczania kar za brak OC - dzień kontroli i wykrycie braku OC powoduje naliczenia kary liczonej najdalej do pierwszego dnia roku tej kontroli ?

Przecież kara za brak OC jest liczona od daty wygaśnięcia poprzedniej polisy. Do 3 dni, 3 do 14 dni i powyżej 14 dni. Ten człowiek zapłaci i tak maksymalną karę bo przekroczył 14 dni braku OC.

3. W przypadku posiadaczy pojazdów mechanicznych, którzy nie spełnili obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia, wysokość opłaty jest uzależniona od okresu pozostawania tego posiadacza bez ochrony ubezpieczeniowej w każdym roku kalendarzowym i wynosi:
1) 20% opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni;
2) 50% opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni;
3) 100% opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

Nie wiem na podstawie czego tamten to wymyślił. W każdym razie jak chcesz możesz poczekać - to jego, nie twoja kara.

Spotkałem się kilka razy z taką interpretacją, zapewne te osoby powołują się na zapis:

Dz.U.2025.367 t.j. Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych
Art. 90. [Wezwanie do uiszczenia opłaty]
1. Po przeprowadzeniu kontroli przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny lub po otrzymaniu zawiadomienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wzywa osoby obowiązane do zawarcia umowy ubezpieczenia do uiszczenia, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania, opłaty, o której mowa w art. 88 ust. 1, albo do przedstawienia dokumentów potwierdzających spełnienie w roku kontroli obowiązku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, określonego w art. 10 ust. 1, albo do wykazania nieistnienia tego obowiązku w roku kontroli.

Czy taki zapis działa tak, jak niektórzy (w tym sprzedawca z pierwszego postu) myślą?

Ale co to ma zmienić te czekanie do nowego roku - jeżeli bierzesz po uwagę W ROKU KONTROLI?
To czy w 2025 czy w 2026 - nie ma OC powyżej 14 dni i odstanie taka sama karę.
Co by się miało zmienić?
A weź jeszcze ten mój cytat:

"wysokość opłaty jest uzależniona od okresu pozostawania tego posiadacza bez ochrony ubezpieczeniowej W KAŻDYM ROKU KALENDARZOWYM i wynosi:"

Może zadzwoń do UFG.

kara jest nakładana za kalendarzowy rok kontroli w tym wypadku sprzedający ma racje. lepiej kupić atuo 2 stycznia naliczą mu kare od1 stycznia i dostanie jakieś 1800zł kary.

1t0mek napisał:
kara jest nakładana za kalendarzowy rok kontroli w tym wypadku sprzedający ma racje. lepiej kupić atuo 2 stycznia naliczą mu kare od1 stycznia i dostanie jakieś 1800zł kary.
A jeżeli kupię 1 stycznia i 1 stycznia ubezpieczę samochód? Nie ma problemu z ubezpieczeniami przez internet w dzień wolny.

Ale kara nie jest na kupującego - tylko na sprzedawcę (jeżeli chodzi o treść wątku)

Spójrzmy na to szerzej - jaką karę zapłaci właściciel samochodu, który nie miał wykupionego OC przez dłuższy czas, jeżeli ubezpieczy go 1 stycznia.

Powrót