Media markt uszkodzony laptop

• Autor wątku Autor wątku nrg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nrg

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Dzień dobry,
W lipcu 2013 kupiłem laptopa sony w media markt. W marcu tego roku oddałem laptopa do naprawy. Wymieniono mi dysk twardy. W lipcu minęły dwa lata i skończyła się gwarancja na laptopa. Na początku sierpnia wymieniony dysk twardy przestał działać. Oddałem komputer do media markt z pytaniem czy w związku z wymianą dysku która miała miejsce 4 miesiące temu naprawia mi tego laptopa. Otrzymałem odpowiedz negatywną. Czy przy wymianie na nowy dysk nie przysługuje mi jakąś dodatkowa gwarancja na wymieniony sprzęt?

Gwarancja na określone podzespoły jest uzależniona od warunków gwarancji. Proszę przeczytać warunki gwarancji, jeżeli tam nie ma nic napisane na temat wymienionych podzespołów to znaczy że gwarancja już jest nie ważna po upływie 2 lat od kupna laptopa.

Tak jak poprzednik napisał, sprawdź warunki gwarancji, które otrzymałeś przy zakupie.
W warunkach przy takich rzeczach, jest zaznaczone o ile się gwarancja przedłuża i jaki jest określony czas gwarancji na "dysk twardy", ale z tego co przypuszczam, w gwarancji będzie klauzula dzięki, której art 581 k.c. Ci nie pomoże.

Niestety ale warunki gwarancji są kreowane nie tyle o przepisy konsumenckie lecz przede wszystkim są kreowane przez gwaranta. I o ile warunki gwarancji nie są niezgodne z prawem to są wiążące dla osoby uprawnionej z tytułu gwarancji. Zalecam w wiekszości przypadków reklamować z tytułu uprawnień konsumenta jakie daje ustawa o prawach konsumenta i kodeks cywilny.

gwarancja skończyła się dokładnie 3.07.2015 na całego laptopa, dysk był wymieniany w kwietniu, może na innych warunkach np. rękojmi mogę oddać laptopa do naprawy?

Rękojmia zgodnie z kodeksem cywilnym trwa co do zasady 2 lata od dnia kupna produktu.

I nie dotyczy wymiany części na gwarancji?

loco1 napisał:
Rok

@nrg
Czy to był zakup konsumencki?

A art. 568 nie obowiązuję w tej sytuacji ? :)

Przepis prawny:

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Może i obowiązuje, ale brzmiał on tak:
Art. 568.

§ 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana

Zgadza się, pomyłki każdemu się zdarzają tym bardziej, że prawo się co chwila zmienia w szczególności prawo konsumenta ostatnio się mocno pozmieniało :)

Tak to był zakup konsumencki. Reasumując nie mogę reklamować wymieniononego dysku nawet z tytułu rękojmi? Bo wada została stwierdzono dysk został wymieniony ale zepsuł się ponownie.

Jeżeli zakup był przed 24 grudnia 2014 to sprzedawca odpowiada za towar przez dwa lata od daty wydania towaru konsumentowi (ustawa z 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży ...) w przypadku sprzedaży konsumenckiej nie służą przepisy art. 556-581 k.c.

Powrót