Meldunek niepełnoletniej córki

• Autor wątku Autor wątku rostera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rostera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, jakiś czas temu pytałam o prawo karne co do mieszkania córki za granicą. Aktualnie uzyskałyśmy odpowiedź prywatnie, że według prawa dziecko musi mieć meldunek przy opiekunie prawnym, więc można to PODOBNO WEDŁUG PANA PRAWNIKA obejść zostawieniem meldunku czasowego.

Teraz pytanie mam inne, czy córka jako osoba niepełnoletnia musi mieć pismo o wymeldowaniu w Polsce, czy potrzebuje zgody rodzica W NIEMCZECH na meldunek, jaki meldunek wypełnić w wieku 17 lat na Bawarii? Niestety znajomi mają odległy termin na wizytę prawną w języku polskim (zbyt urzędowy język nawet dla nich) córka ma wyrobiony dowód osobisty, akt urodzenia europejski oraz skrócony akt urodzenia.

Czy potrzebne będzie pismo/kopia umowy o wynajem, gdzie córka będzie wpisana? Czy wystarczy tylko zameldowanie jeśli właściciel się zgadza? Jakie dane będą jej potrzebne do meldunku, czy będzie gdzieś wpisana jej data urodzenia czy pesel, w związku z tym, że PESEL jest polskim identyfikatorem?

Czy wieku 17 lat nadadzą jej grupę podatkową...jeśli chodzi o prawo niemieckie utykam więc przepraszam za głupoty, które mogłam napisać...W poprzednim poście pisałam 16, aktualnie piszę 17, ponieważ córka będzie tam od lutego, a w marcu ma urodziny, z tego co wiem mam 14 dni na meldunek od momentu dłuższego przybycia, jednak córka po sprowadzeniu się tam w styczniu, wróci na chwilę do polski (więc to chyba nie podlega wyjazdowi stałemu - JESZCZE) W lutym przyjedzie ponownie, ze względu na semestr szkolny, musimy wytłumaczyć szkole o przeprowadzce i wypisać ją z obecnej klasy. Do niemiec wróci na stałe około lutego, na rozpoczęcie ferii. Będzie to miesiąc przed jej 17 urodzinami, wstrzymać się z meldunkiem i wpisaniem (ewentualnie, będziemy dogadywać się z właścicielem w tej sprawie) do umowy i przeczekać do 17, tak jakby była tam na wakacje i zrobić to około marca czy mogą ją za to ścigać w razie kontroli tożsamości?

Powrót