Meldunek - sprzedaż domu

• Autor wątku Autor wątku fartek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fartek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
jestem zameldowany w domu moich rodziców na śląsku, w którym nie mieszkam.
Studiuję i pracuję w Warszawie i wynajmuję mieszkanie razem z dwoma kolegami.
Ostatnio moi rodzice sprzedali dom i będą zaczynać budowę.
Mam pytanie o meldunek. Jak to teraz powinno wyglądać? Ja chciałbym jak najmniej formalności (żeby nie zmieniać wszystkich dokumentów typu dowód, prawo jazdy i inne). Rodzice planują ukończyć budowę do świąt Bożego Narodzenia. Wtedy już zamelduję się w tym domu. A co w międzyczasie?
Co proponujecie? Jakie jest najprostsze rozwiązanie? Nie chcę się meldować w miszkaniu, w którym teraz mieszkam bo nie wiadomo jak długo będę tam mieszkał.W Warszawie nie mam żadnej innej rodziny (poza bratem, który też wynajmuje mieszkanie a na czas budowy prawdopodobnie zamelduje się w domu rodzinnym żony) u której mógłbym się zameldować.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

W zasadzie nie musisz nic robić. Jeżeli nowy właściciel będzie chciał Cię wymeldować to w trybie administracyjnym to zrobi. Może do grudnia zdąży lub nie. W tej sprawie nic nie zrobisz ponieważ korespondencja z urzędu będzie przychodziła tam gdzie jesteś zameldowany. W jakim czasie to nastąpi zależy tylko i wyłącznie od nowego właściciela. ( i Urzędu ) Zawsze można się dogadać z właścicielem. O wykroczeniu nie wspominam bo to stara śpiewka.

Powrót