Meldunek w miejscu siedziby zadłużonej firmy

• Autor wątku Autor wątku Ola134
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ola134

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem zameldowana na stałe w domu moich rodziców jednak od 10 lat tam nie mieszkam,najpierw wyjechałam na studia a obecnie założyłam swoją rodzinę. Ostatnio dowiedziałam się, że moja siostra kilka lat temu założyła firmę i jako siedzibę firmy podała adres rodziców, bo też jest tam zameldowana. Ta firma ma spore dlugi. Czy w tej sytuacji te długi mogą mnie w jakiś sposób obciążyć?

A dlaczego pytająca jak i siostra są zameldowane tam gdzie nie mieszkają a nie tam gdzie faktycznie mieszkają ?

Siostra mieszka tam przez cały czas,ja natomiast do tej pory mieszkałam zamiennie poza domem rodzinnym lub rodziców i nie było potrzeby meldunku tymczasowego. Może źle się wyraziłam mówiąc, że nie mieszkam. Ale pytanie dotyczy innej kwestii.

Ostatnia edycja:
Własnie Ola134 pyatła o zupełnie coś innego. więc daruj sobie te smieszne pytania,A dlaczego pytająca jak i siostra są zameldowane tam gdzie nie mieszkają a nie tam gdzie faktycznie mieszkają ?

Ale pytanie dotyczy innej kwestii.
Nie do końca dotyczy innej kwestii. Bo istotne jest miejsce zamieszkania zadłużonej siostry oraz Twoje. A nie miejsce zameldowania. Chyba, że meldunek nie pokrywa się z miejscem faktycznego zamieszkania, wtedy problemy na własne życzenie. Do rozwiązania, ale będzie trzeba się pomęczyć. Więc to:
Może źle się wyraziłam mówiąc, że nie mieszkam.
Raczej należy ostatecznie ustalić, mieszkasz czy też nie, oraz czy siostra mieszka czy też nie. Bo od tego zależy ewentualna możliwość nieprzyjemności związanych z zajmowaniem przez komornika ruchomości.

Natomiast za same długi nie odpowiadasz.

Przecież oddać długi rodzinnie to sama przyjemność !

@Krasnopióry
Pan jest nowym użytkownikiem i sam pyta o rzeczy tak szeroko znane, że prawie nikt o nie nie pyta. Więc przy tym poziomie wiedzy prawniczej lepiej powstrzymać się od oceny pytań, zadawanych przez inne, odpowiadające osoby.

Syphar napisał:
Nie do końca dotyczy innej kwestii. Bo istotne jest miejsce zamieszkania zadłużonej siostry oraz Twoje. A nie miejsce zameldowania. Chyba, że meldunek nie pokrywa się z miejscem faktycznego zamieszkania, wtedy problemy na własne życzenie. Do rozwiązania, ale będzie trzeba się pomęczyć. Więc to:

Raczej należy ostatecznie ustalić, mieszkasz czy też nie, oraz czy siostra mieszka czy też nie. Bo od tego zależy ewentualna możliwość nieprzyjemności związanych z zajmowaniem przez komornika ruchomości.

Natomiast za same długi nie odpowiadasz.

Dziękuję za odpowiedź. Siostra mieszkała i mieszka cały czas a ja aktualnie już w ogóle nie przebywam u rodziców, zameldowalam się na pobyt tymczasowy w innym miejscu, od kiedy mam swoją rodzinę (od kilku miesięcy). Do tamtej pory miałam tylko meldunek stały u rodziców a miejsce zamieszkania było różne. (raz u rodziców, a raz gdzie indziej) - rozumiem, że tu największym kłopotem może być zajęcie ruchomości należących do mnie?

Należących do innych osób mieszkających razem z dłużniczką...
Rozumiem, że nie zna Pani struktury zadłużenia firmy siostry. Gdyby część długów składała się z zadłużenia wobec dostawców mediów, tu będzie istnieć odpowiedzialność strony umowy z takim dostawcą.

Właściwie tylko to może być kłopotem. Odczep się od tego meldunku, bo nie ma on dokładnie żadnego znaczenia, poza tym, że mając meldunek tam gdzie się mieszka, jest znacznie łatwiej udowodnić fakt tegoż zamieszkania.

W chwili obecnej jak rozumiem nie mieszkasz? To zabieraj swoje rzeczy i śpij spokojnie.

gość-92 napisał:
Należących do innych osób mieszkających razem z dłużniczką...
Rozumiem, że nie zna Pani struktury zadłużenia firmy siostry. Gdyby część długów składała się z zadłużenia wobec dostawców mediów, tu będzie istnieć odpowiedzialność strony umowy z takim dostawcą.

Siostra mnie nie informuje o swoich sprawach ale tego jaka jest struktura dlugu się dowiem. Bardzo dziękuję za pomoc.

Syphar napisał:
Właściwie tylko to może być kłopotem. Odczep się od tego meldunku, bo nie ma on dokładnie żadnego znaczenia, poza tym, że mając meldunek tam gdzie się mieszka, jest znacznie łatwiej udowodnić fakt tegoż zamieszkania.

W chwili obecnej jak rozumiem nie mieszkasz? To zabieraj swoje rzeczy i śpij spokojnie.

Dziękuję, będę spała spokojnie ;) pozdrawiam

Powrót