meldunek w mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku zolty1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zolty1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
otrzymałam mieszkanie w darowiźnie.Czy muszę się tam od razu meldować,bo narazie i tak nie mam zamiaru tam mieszkać.trzeba najpierw wyremontować i może po 5 latach sprzedam.jeżeli się nie zamelduje odrazu to czy pomimo tego po 5 latach zaplace podatek od sprzedarzy:?::?:

A co ma wspólnego meldunek z podatkiem?

MMPM wydaje mi się, że to jest forum prawne, w którym ludzie oczekują pomocy...weszłam do kilku wątków i widzę, że we większości postów "dogadujesz" komuś ale nie pomagasz.
W jednym wytykasz błędy językowe, w innym interpunkcyjne a w kolejnych piszesz coś w stylu "a co ma ... do... ?".

Czy nie uważasz, że ludzie, którzy zadają pytania w większości wypadków nie mają pojęcia na temat prawa (dlatego właśnie się o wszystko pytają) a na dodatek komputery (i klawiatury) nie są ich przyjaciółmi bo używają ich sporadycznie (czy na początku używania klawiatury nie pisałeś wolno a wciskanie alt jeszcze to spowalniało? Bo ja tak miałam :)).

Może lepiej odpisuj tam gdzie chcesz (i jesteś w stanie) naprawdę komuś poradzić a nie tam gdzie masz wielką chęć komuś dogadać... Osoba, która czeka na odpowiedź wchodzi do swojego wątku i czyta wypowiedź człowieka, który "napisał coś po to, żeby napisać". To tyle (mam nadzieję, że nie zrobiłam za dużo błędów interpunkcyjnych.).

Zolty
Obowiązek zameldowania masz tam gdzie aktualnie mieszkasz (podajże dłużej niż 3 miesiące). Jeżeli w mieszkaniu, które otrzymałeś w darowiźnie nie mieszkasz to nie musisz się tam meldować.

Podatek dotyczy tylko czasu od otrzymania mieszkania do jego sprzedaży (nie ważne czy Ty tam mieszkałeś, czy ktoś inny). Dlatego jeżeli mieszkasz gdzie indziej to pozostań tam zameldowany. Nie zmieni to niczego z podatkiem (nawet jeśli się zameldujesz).

Pozdrawiam
Kasia :)

serdeczne dzieki kasiu!
Pozdrawiam:)

katarzyna_s napisał:
Obowiązek zameldowania masz tam gdzie aktualnie mieszkasz (podajże dłużej niż 3 miesiące).

Obowiązek pojawia się od 4 doby pobytu.
Po trzech miesiącach to należy przemeldować się z pobytu czasowego na stały o ile nie zachodzą wyjątkowe okoliczności wskazane w ustawie które uzasadniają dłuższy niż 3 miesiące okres meldunku tymczasowego.

Powrót