Meldunek w Niemczech i w Polsce

• Autor wątku Autor wątku steinkraft123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steinkraft123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, nigdzie nie znalazlem takiego samego pytania jak moje dlatego zalozylem nowy temat, jeżeli gdzies jednak istnieje taki sam to przepraszam i prosze mnie przekierowac.
Mianowicie, mam zamiar przeprowadzic sie z Niemiec zachodnich na wschod blizej granicy naszego pieknego kraju aby mial blizej do domu (czytaj kraju) wpadlem jednak na pomysl ze skoro znalazlem prace przy granicy z Polska to po co mam wynajmowac mieszkanie w Niemczech skoro moge mieszac w Polsce i sobie dojezdzac do pracy :cool:
Pytanie nr 1
- czy meldunek na terenie Niemiec koliduje z meldunkiem na terenie Polski?
nr2
- czy majac meldunek na terenie NRW ( Niemcy zachodnie) moge podjac prace bez zadnego problemu na terenie innego bundeslandu? czy musze koniecznie miec meldunek w tym bundeslandzie gdzie pracuje? bedzie to troche dziwnie wygladac ze pracuje w Magdeburgu a mieszkam niby w Kolonii,

rozmawialem z kolega z Kolonii i bez problemu moze mnie u siebie zameldowac, potrzebuje meldunek na terenie Niemiec zeby tu pracowac a tak na prawde chce mieszkac w Polsce i sobie poprostu dojezdzac do pracy, czy istnieja jakiekolwiek temu przeszkody prawne? czy ktos bedzie sie mnie czepial? np przy rutynowej kontroli Policyjnej. Przepraszam za pisownie ale nie mam Polskich znakow.

Mieszkajac w Polsce i dojezdzajac do pracy w NIemczech w ogole nie potrzebujesz zameldowania w Niemczech, bo bylbys wtedy tzw. pracownikiem transgranicznym (Grenzgänger), a ten status jest uregulowany przepisami unijnymi.
Majac fikcyjne zameldowanie w miejscu, w ktorym w ogole nie przebywasz, co bedzie ewidentne, jesli pracujesz kilkaset km gdzie indziej, naruszasz niemieckie przepisy meldunkowe i mozesz zostac ukarany grzywna, ktora moze sie siegac nawet kilkuset euro.

a mozesz mi cos swoimi slowami wiecej powiedziec o pracownikach transgranicznych? Chodzi mi o to ze na rozmowie kfalifikacyjnej pracodawca chce dokumenty, czyli numer NIP, zameldowanie, numer konta Niemieckiego itp, jak to wyglada w sytuacji pracownika transgranicznego? co potrzebuje moj pracodawca odemnie w takie sytuacji? i gdzie sie ubiegac o (pozwolenie?) czy o decyzje na taki rodzaj pracy? Prawde mowiac nigdy o tym nie slyszalem

chodzi mi raczej o to czy jak pracodawca zapyta na rozmowie o moje wszystkie dane i dokumenty, a ja powiem ze chcialbym byc zatrudniony jako pracownik transgraniczny to czy pracodawca zalatwia formalnosci z tym zwiazane? czy to ja musze jeszcze gdzies isc i cos wypelniac? pracodawcy maja problem z tym? czy raczej jest to obojetne gdzie mieszkam i skąd dojezdzam?

jak mieszkales juz w Niemczech, to masz przeciez juz niemiecki NIP, do podjecia pracy potrzebna jest tylko kasa chorych, ale to mozna zalatwic na miejscu.
Nie zmienia to faktu, ze niektorzy pracodawcy (choc nie ma takiego wymogu formalnego) chca, zeby pracownik byl zameldowany w Niemczech. Ale przypuszczam, ze w niemieckich miejscowosciach przygranicznych sa przyzwyczajeni do tych pracowniko transgranicznych i ie beda miec z tym problemow
Konto niemieckie mozna miec w wielu bankach niemieckich bez posiadania meldunku w Niemczech, do tego banki w miejscowosciach przygranicznych sa tez przyzwyczajone
wpisz sobie do google "pracownik transgraniczny" + Niemcy
Pracownicy transgraniczni - Twoja Europa

http://zielonalinia.gov.pl/upload/Informacje prasowe/pdf Pracownik transgraniczny.pdf

Powrót