Meldunek

• Autor wątku Autor wątku paulina82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulina82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Od kilku miesięcy jestem zameldowana w Niemczech i szukam pracy. Wynajmuje razem z chłopakiem mieszkanie ( oboje podpisaliśmy umowę najmu ). Chciałabym się wymeldować i zameldować ponownie dopiero jak znajdę pracę.Zastanawiam się czy jest to mozliwe bez konsekwencji. Chce sobie dać czas na szukanie pracy i skoro nie mam ubezpieczenia zdrowotnego to nie chce żeby naliczano mi niezapłacone składki :/

To nie jest takie proste. Ustawowe niemieckie kasy chorych zawsze wymagaja zaswiadczen, gdzie "delikwent" byl ubezpieczony przez ostatnie 12 miesiecy, nawet jesli to ubezpieczenie bylo w innym kraju unijnym. Wymeldujesz sie z Niemiec, to bedziesz sie musiala zameldowac w Polsce i co najwyzej argumentowac, ze w Polsce nie ma obowiazku ubezpieczenia i w ogole nie bylas ubezpieczona. To bedzie walka z biurokracja trwajaca tygodniami.

Dziękuję za szybką odpowiedz. W Polsce jestem nadal zameldowana. Przed wyjazdem byłam ubezpieczona poprzez Urząd Pracy. Zameldowałam się w Niemczech w pierwszej połowie czerwca a wyrejestrowałam z Urzędu Pracy w Polsce na początku lipca. W Urzędzie Pracy powiedziano mi, że mimo że wyrejestrowałam się na początku miesiąca to i tak będę ubezpieczona do końca lipca. Miałam też kartę Ekuz, która wygasła kiedy skończyło się polskie ubezpieczenie. Jeśli znajdę teraz normalna pracę z ubezpieczeniem to chyba nie będzie problemu. W przyszłości chciałabym mieć dodatkowo małą Gewerbę. Mój chłopak znalazł pracę z ubezpieczeniem poprzez niemieckiego pośrednika i wszystko jest ok. Jednym słowem zastanawiam się właśnie czy nie byłoby lepiej gdybym się wymeldowała na czas poszukiwań pracy. Miałabym wtedy przerwę w ubezpieczeniu, ale wyglądałoby na to jakbym była w Polsce bez ubezpieczenia. Wcześniej mam zachowaną ciągłość, bo albo pracowałam albo byłam zarejestrowana w UP.

Ostatnia edycja:
Powrót