meldunek

• Autor wątku Autor wątku KasiaSł
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KasiaSł

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Mam problem "meldunkowy". Proszę o pomoc. Od 5 lat mieszkam razem z dzieckiem i konkubentem w własnościowym domu przyszłego teścia, który nie chce dać zgody na mój meldunek. Zgadza sie jedynie na zameldowanie mojego syna, a swojego wnuka. Mam w związku z tym dwa pytania:
1. Czy można zameldować dziecko bez matki (w miejscu w którym meldunek ma jego ojciec)? Na ten temat słyszałam różne opinie. Moim zdaniem można bo ustawa mówi tylko o opiekunie prawnym.
2. Na jakiej podstawie i czy w ogóle można wszcząć postępowanie o moje zameldowanie w domu teścia?
Dziękuję za odpowiedź.

Uchylanie się od zameldowania jest nie tylko niedopełnieniem obowiązku prawnoadministracyjnego ale i wykroczeniem przeciwko obowiązkowi eweidencji. Jeżeli nie ma innego wyjścia, proponuję zawiadomić w formie pisemnej policję, z dokładnym opisaniem stanu faktycznego. (Kodeks wykroczeń: art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany. § 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego, podlega karze grzywny albo karze nagany).

1. tak
2. art. 61 kpa ( o ile dobrze pamiętam ) i ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych

Jezeli u niego mieszkasz,on ma obowiazek cie zameldowac!!!

Powrót