Merlin.pl - zawarta umowa?

• Autor wątku Autor wątku Pu_shq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pu_shq

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam,

kilka dni temu kupiłem grę na PS4 w sklepie Merlin. Otrzymałem potwierdzenie z danymi, potem maila z potwierdzeniem przyjęcia do realizacji. Więc zgodnie z regulaminem sklepu umowa została zawarta:

4. Informacje o towarach stanowią zaproszenie do zawarcia umowy w rozumieniu art. 71 Kodeksu cywilnego. Klient, przesyłając do Sklepu zamówienie, składa ofertę zawarcia umowy sprzedaży zamawianych towarów lub usług ze Sklepem. Każda płatność zrealizowana przez Klienta - z wyjątkiem płatności realizowanej przy odbiorze zamówienia - stanowi do momentu wysłania przez Sklep potwierdzenia przyjęcia zamówienia do realizacji, przedpłatę na poczet realizacji zamówienia. W wyniku złożonego przez Klienta zamówienia, Sklep przesyła do Klienta specyfikację dokonanego przez Klienta zamówienia na podany przez Klienta adres e-mail. Specyfikacja o której mowa w zdaniu poprzednim, nie stanowi potwierdzenia przyjęcia zamówienia do realizacji. Potwierdzenie przyjęcia zamówienia do realizacji, zostanie wysłane na podany przez Klienta adres e-mail, stanowiąc oświadczenie o przyjęciu oferty, o której mowa powyżej, niezwłocznie po zweryfikowaniu przez Sklep dostępności towarów u dostawców Sklepu.

5. W celu złożenia zamówienia Klient zobowiązany jest dokonać:
wyboru zamawianych towarów lub usług,
wyboru sposobu dostawy, spośród dostępnych oraz adresu dostawy i adresu, na jaki ma być wystawiona faktura (mogą to być różne adresy),
wyboru sposobu płatności spośród dostępnych w Sklepie.

6. Potwierdzenie wszystkich istotnych elementów zamówienia następuje po jego złożeniu poprzez wysłanie wiadomości e-mail do Klienta stanowiącej potwierdzenie przyjęcie zamówienia do realizacji, uzupełnionej o treść aktualnego regulaminu Sklepu. Z tą chwilą, uważa się umowę sprzedaży pomiędzy Sklepem, a Klientem za zawartą. Do przesyłki zawierającej towar dołączona jest faktura VAT.

Rozumiem w takim razie, że mogę żądać od sklepu wydania towaru? Pieniądze od razu zostały zwrócone do dostępnych środków w serwisie. Nie chcę tych pieniędzy, bo teraz mogę kupić to tylko u nich, a gra już nie jest dostępna. Straciłem więc pieniądze, bo wykorzystałem u nich bon wartościowy. Gdybym wiedział, że mnie tak zrobią w bambuko to bym go wykorzystał w innym sklepie.

Obecnie opiera się to o k.c. np. art. 494. kc (art. 487-497 k.c.)

Powrót