Metoda nauki języków obcych a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Acetone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Acetone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie,

od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem napisania programu do nauki języków obcych, w którym użytkownik tworzyłby bazę danych składającą się ze sparowanych wyrazów, a następnie program "odpytywałby" go z ich znajomości. Im częściej osoba ucząca się odpowiedziałaby poprawnie na dane pytanie, tym rzadziej pojawiałoby się ono dalej w teście. I odwrotnie. Program byłby dostępny jedynie na telefony komórkowe i byłby płatny.

Problem tkwi w tym, że nie ja to wymyśliłem. Kto pamięta program SuperMemo 98, ten wie o co mi chodzi (wiki: SuperMemo – Wikipedia, wolna encyklopedia ). Za pomocą tegoż programu (licencja freeware) można uczyć się nie tylko języków, ale i wielu innych rzeczy. Zasady zaś są mniej więcej takie same jak te, które opisałem w poprzednim akapicie. Z tego też powodu obawiam się problemów z racji posiadania przez autorów programu praw autorskich. Czy jest czego?

Dodam jeszcze, że z mojego punktu widzenia program, który chcę napisać jest prosty jak budowa cepa i mogło nań wpaść niezależnie od siebie wiele osób. Na dodatek platforma byłaby zupełnie nowa, a kod źródłowy pisany przeze mnie od podstaw. Niemniej to tylko moje wrażenie - prawo może stanowić co innego.

Pozdrawiam,
Acetone

Witam,

tu w grę wchodzi ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Art.1.2^1

2^1. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

może więc Pan spokojnie pisać swój program, algorytm nie podlega w prawie polskim ochronie z tytułu praw autorskich.

Natomiast proszę pamiętać, że napisana przez Pana gra już może korzystać z ochrony tejże ustawy... o ile będzie spełniała zapisy Art.1 (a myślę, że będzie spełniała ;) )

Dziękuję bardzo za udzieleną odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

Powrót