Miał być wioślarz, a są koszty

• Autor wątku Autor wątku #Wioślarzbezwiosła
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

#Wioślarzbezwiosła

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zwracam się z prośbą o pomoc,
15 lipca zauważyłem ogłoszenie i chęci sprzedaży ergonometru wioślarskiego na portalu OLX przez Pana Michała. Po dwóch dniach negocjacji, ustaliliśmy cenę i warunki odbioru wioślarza (17 lipca okolice godziny 17:00, obrzeża Wrocławia). Jeszcze 17 lipca o godz. 8:00 rano, pisałem do sprzedającego
"Hej,
W takim razie będę dzisiaj ok. 17:00. Bardzo proszę, przygotuj jeśli masz:
a) pudełka, gwarancje ( z tego co wyczytałem to na prowadnicę jest chyba 3 lata), faktury.
b) nie składaj go, chciałbym go zobaczyć złożonego. Z resztą postaram się go w tej formie wrzucić do samochodu.
To chyba tyle, pewnie będę dzwonił zanim podjadę.
pozdrawiam"
Na co otrzymałem odpowiedź "Ok zapraszam, W razie czego proszę dzwonić pod nr 669547112. PS Pudełek nie mam były duże i wyrzuciłem."

O godz. 12:00 wyjazd ze śląska do Wrocławia, ale przy okazji zwiedzam Opole i tam o godz. 14:30 otrzymuje SMS-a, że ogłoszenie jest nieaktualne.... zalała mnie krew. Zadzwoniłem do sprzedającego i powiedziałem mu, że albo wyda mi wioślarza, albo ustalamy polubowne rozwiązanie sprawy. Napisałem, że jadę do niego, na co on mi odpisał że nie mam po co.

O godz. 17:10 byłem na miejscu. Sprzedający nie otwierał drzwi, a nie nie odbierał tel. Napisałem mu w odpowiedzi na OLX taką wiadomość "Proszę Pana,
Od 30 min jestem na miejscu i nie odbiera Pan ani telefonu, ani nie otwiera furtki. Pana telefon jest głuchy. Zgodnie z zawartą przez nas umowa proszę o wydanie ergonometru wioslarskiego. Jeśli Pan tego nie uczyni, zgodnie z prawem otrzymam Pan ode mnie pismo o "wezwanie do wydania rzecz" będę również Pana prosił o pokrycie moich kosztów dojazdu do Pana. Jeśli się Pan nie zastosuje do wezwania to niestety będziemy się musieli spotkac w sądzie. Zawarliśmy na podstawie konwersacji OLX umowę kupna sprzedaży z której się Pan nie wywiązał a ja odniosłem znaczne koszty. To skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie z Pana strony."

Moje pytanie brzmi:
1. Jakie mam szansę na wygranie sprawy Waszym zdaniem?
2. Jeśli szanse są, to jaki materiał dowodowy powinienem zabezpieczyć oraz
3. Jakie kroki powinienem zrobić teraz?

P.S Nie interesuje mnie już zwrot kosztów dojazdu, to polubowne rozwiązanie interesowało mnie jeszcze jak stałem przed domem od sprzedajacego. Chcę walczyć o wioślarza i to bez kosztów transportu z mojej strony. Oczywiście nie robię tego dla sprzętu, tylko po to żeby takim nieodpowiedzialnym dupkom uzmysłowić, że portale i ludzie, których głównym kapitałem jest "zaufanie" nie traktuje się jak śmieci.

Proszę o pomoc

Zadne, moim zdaniem do zakupu nie doszlo. Olx jest portalem ogloszeniowym i zawarcia jako takiej umowy nie bylo.

Z tego co mi wiadomo, jeśli doszło do pisemnej zgodny co do zakupu przedmiotu i padała cena na którą obie strony się zgodziły to mamy do czynienia z umową kupna-sprzedaży. Czy to jest OLX czy zawarta umowa przy biurku na kartce papieru chyba nie ma większego znaczenia, zgadza się?

Powrót