Microsoft Office Word dla uczniów i studentów

• Autor wątku Autor wątku kulpina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulpina

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Posiadam pakiet MS office w wersji domowej. Jest na nim zaznaczona informacja o użytku niekomercyjnym.
Co jakiś czas wysyłam do gazety elektronicznej projekt jakiegoś układu. Łącznie ze schematami, modelem i dokumentacją, czyli tabelki, rysunki i artykuł. Wynagrodzenie dostaje za strone publikacji na którą składa właśnie artykuł, schemat i pozostałe rysunki

Czy więc nielegalne będzie, jeśli do napisania artykułu i rysunków wykorzystam program MS Word?
Nie prowadze żadnej działalności gospodarczej, mam jedynie umowe o dzieło z wydawcą - dla uproszczenia formalnosci. Wydawca odprowadza wszystkie podatki i mi na konto przelewa honorarium.

Witam,

jak dla mnie Pana działalność jest komercyjna - gdyż generuje Pan przez nią korzyści dla siebie - co prawda nie w formie zarejestrowanej działalności gospodarczej, a w formie umów. W związku z tym, użycie wersji Home & Student do pisania tych artykułów byłoby sprzeczne z zapisami licencji EULA [1. RETAIL LICENSE TERMS Art.1 p. a]

Uwaga: Odnosi się to EULI którą znalazłem (strony MS, wersja angielska), w konkretnym przypadku decydują oczywiście zapisy EULI, którą posiada się z oprogramowaniem.

Powrót