Międzynarodowe prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku mr.gangster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mr.gangster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Wraz ze znajomymi z Ameryki oraz Meksyku chcemy utworzyć publiczną, organizację taneczną mającą na celu edukację danego stylu oraz zjednoczenie tancerzy z całego świata. Nasza "organizacja" jeżeli mogę to tak nazwać będzie się nazywać " International House of Punk " a jej inicjały to " I.H.O.P." . W tym momencie napotykamy na pierwszy problem ponieważ w Stanach Zjednoczonych i chyba nie tylko jest już zarejestrowana firma o tych samych inicjałach " IHOP Restaurant" Welcome to IHOP ( International House of Pancakes )
Moje pytanie brzmi czy mamy prawo korzystać z tych samych inicjałów jak oznaczają one co innego i zajmujemy się całkiem inną dziedziną? Nasza organizacja będzie obejmować różne państwa w Europie. Na dzień dzisiejszy jest to Ameryka, Meksyk i Polska. Główny inicjator i założyciel pochodzi i jest Amerykaninem a ja jako współzałożyciel jestem Polakiem.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedz.

Projekt ten porusza wielu kwestii. Z strony Amerykanskiej to wyglada tak ze problem nie jest fakt że istnieje firma ihop lecze ze ta firma ma zgloszony znak towarowy w USA. Teoretycznie wasz znak bedzie w innej kategorii i powinniście być w stanie go tutaj zarejestrować. Trzeba by tez sprawdzić czy ktoś inny nie zastrzegł sobie nazwy ihop w waszej klasie produktów/ usług.

Powrót