Miejsce dla niepełnosprawnych w garażu podziemnym w bloku

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam dziś przypadkiem dowiedziałem się, że u mnie w bloku pierwotnie miało być miejsce parkingowe dla osób niepełnosprawnych w garażu podziemnym. Czy może ktoś mi przybliżyć temat ? Blok jest jak dobrze pamiętam z 2020 wtedy było oddanie. Oczywiście wszystkie miejsca parkingowe w garażu podziemnym są już sprzedane. Miejsc postojowych jest 16 sa mniejsze większe. Jako, że posiadam kartę parkingową i jestem osobą niepełnosprawna czy mogę się jakoś ubiegać o takie miejsce o jego zrobienie w garażu podziemnym ? W chwili obecnej są dwa na zewnątrz przed blokiem. Jak wspomniałem w garażu wszystkie wykupione więc nie ma wolnych spółdzielnia musiałaby odkupić od kogoś duże miejsce. Proszę o pomoc jak to powinno wyglądać.

„posiadam kartę parkingową i jestem osobą niepełnosprawną” tak przepisy chronią twoje prawa do parkingu pod domem, ale nie twoje auto przed deszczem, chyba że nie możesz dojść o własnych siłach nawet do parkingu. Musisz poważnie rozmawiać ze spółdzielnią, może któreś miejsce się zwolni i spółdzielnia uzna twoje pierwszeństwo.

Nie zwolni dowiedziałem się tylko że przy kupnie jedno zawsze było chronione i spółdzielnia mówiła, że będzie niebieskie a finalnie i tak je sprzedali więc pytam ogólnie czy faktycznie jest jakis przepis który mówi że ma być

Chodzi ci teraz o farbę na miejscu parkingowym? Są numerowane i wykupione czy nie? To są prywatną własnością, może ktoś nie chcieć jako inwalida, żeby jego prywatnie kupione miejsce było oznaczane farba. To są z reguły te nieco szersze miejsca parkingowe. Rozmawiaj ze spółdzielnią nie tylko pismami, może ktoś ci wyjaśni, że to miejsce jest zgodnie z przeznaczeniem sprzedane albo go w ogóle nie było. Jednak i w takim przypadku nie istnieją ogólne przepisy, chociaż w nowym budownictwie reguła takich miejsc jest około 4% z wszystkich. Jeżeli chodzi nie o garaż, a o miejsca parkingowe zmienne dla inwalidów, to takie też muszą być oznaczone na niebiesko. Co na pewno możesz, to starać się o stale miejsce dla twojego samochodu na zewnątrz, na parkingu miejsc dowolnie wybieranych.

pionek czytaj ze zrozumieniem proszę. Pisze kolejny raz jedno miejsce spółdzielnia "chroniła" w garażu podziemnym czyli każdemu wmawiali, że nie jest na sprzedaż ponieważ docelowo będzie dla niepełnosprawnych (spełnia wymiarowo wymogi koperty) Finalnie i tak je sprzedali prywatnej osobie. Nie jest niebieskie, tak miejsca w garażu podziemnym mamy ponumerowane 1-16. Zwyczajnie pytam czy nowe budownictwo ma przepisy określające obowiązek wykonania koperty w garażu podziemnym ?

Masz racje Soniaku 87- „czytaj ze zrozumieniem”. - „Jednak i w takim przypadku nie istnieją ogólne przepisy, chociaż w nowym budownictwie reguła takich miejsc jest około 4% z wszystkich”

Nie ma obowiązujących przepisów nakazujących rezerwować miejsce dla niepełnosprawnych w miejscach komercyjnych, chociaż czasem takie rozwiązania pojawiają się w nowych projektach, co nadal spółdzielnie nie obowiązuje. Za takie miejsce z koperta płaci ogół mieszkańców i nie jest to miejsce na stale dla żadnej niepełnosprawnej osoby, możesz dojechać, zaparkować i wyjechać, gdyż nie jest to miejsce stałego postoju na co dzień. Inaczej nie byłby to wcale twój garaż i miejsce stałego postoju. Te masz przecież na parkingu zewnętrznym. A jeśli takie miejsce było, zostało z ekonomicznych względów sprzedane i to już na początku jak każde inne, a tym bardziej na inną niepełnosprawną osobę, to się spóźniłeś, a koperta wcale nie musi w takim przypadku pozostać, na prywatnie zapłaconym miejscu. Jak dotąd, za miejsca dla niepełnosprawnych odpowiada miasto nie spółdzielnia. Może tym razem?

Zostało sprzedane na samym końcu po cichu (bez informowania innych mieszkańców o dostepnosci) osobie zdrowej ale kontynuując wątek chcesz mi powiedzieć że za dwa miejsca niepełnosprawne pod blokiem na zewnątrz pod wejściem do bloku na terenie wspólnoty mieszkaniowej danego bloku odpowiada miasto ? Nie moja wspólnota nie moja spółdzielnia ? Przecież otoczenie bloku działka i wszystko co na niej płacili mieszkańcy czyli ja też w czynszu w podatkach w udziałach.

Co innego uchwala wspólnoty czy ustalenia spółdzielni, to dobra wola członków wspólnoty, czy wynik wewnętrznych umów ze spółdzielnią, nie obowiązek, a w miejscach publicznych ogólnodostępnych odpowiada miasto.

Powrót