miejsce urodzenia w dowodzie...zmyślone?

• Autor wątku Autor wątku Pilgrin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pilgrin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Problem dotyczy mojego ojca. Urodził się na Syberii, rodzina wróciła po wojnie do Polski i w akcie urodzenia zostało mu wpisane miejsce urodzenia- syberyjskie, na podstawie dokumentów przywiezionych z ZSRR. Obecnie, przy wymianie dowodu osobistego, miejsce urodzenia zostało wpisane...nie wiem skąd. Miejsce urodzenia mojego ojca wraz z kilkuset kilometrami kw. dookoła zostało zniszczone pod budowany zbiornik wodny i na jego dnie teraz się znajduje. Urzędnik wpisał tacie inną miejscowość, o podobnie brzmiącej nazwie, znajdującą się o parę tysięcy kilometrów na zachód od tej właściwej. Zasłania się brakiem możliwości ustalenia lokalizacji tej prawdziwej. Co począć?

Jezeli urzednik zaslania sie brakiem mozliwosci to skad wzial nazwe miejscowosci ktora wpisal?

Tato mówi, że urzędnik sprawdził w "komputerze". Miejscowość wskazana przez ojca i dokumenty nie została w ten sposób odnaleziona. Znaleziono podobną- różni się brakiem końcówki "ewo" i pomimo faktu, że znajduje się gdzie indziej i nieśmiałych protestów taty to ona została wpisana w miejscu urodzenia. Tyle wiem.

Ale przecież miejsce urodzenia podaje się we wniosku o wydanie dowodu.

Jak na przygotowanym dokumencie jest niezgodnie z wnioskiem, to ja bym nie odebrał dokumentu, nie podpisał formularza odbioru i zgłosił (pisemnie) uwagi co do tego i na kopii takiego pisma potwierdzenie wpływu do urzędu - może mają nawet gotowy formularz na to.

A jak urzędnik wniosku z taką miejscowością po prostu nie chce przyjąć, to bym złożył wniosek przez ePUAP.

Ostatnia edycja:
Tato wypełniał wniosek o dowód w urzędzie w obecności pracownika tego urzędu. Watpliwości urzędnika wzbudziło miejsce urodzenia wpisane przez ojca, chciał sprawdzić jego poprawność- okazało się, że taka miejscowość nie istnieje. Poprawiono więc mojego 78 letniego ojca, który zmęczony tematem przestał protestować i poszedł do domu. Dowód odebrał rok temu. Sprawa wydała się teraz. Zostawić to tak?

Powrót