mienie pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku wlody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wlody

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pytanie dotyczące umowy o prace.

w umowie o prace mam zapis.

"Pracodawca odda do dyspozycji Pracownika służbowy samochód osobowy zgodnie ze standardami floty samochodowej u Pracodawcy."

Czy przy takim zapisie jestem zmuszony do oddania pracodawcy samochodu na kazde jego żądanie?

Obecnie pracodwaca proponuje mi zmiane umowy i umieszczenie takiego zapisu:

"Pracownik zobowiązany jest, na każde żądanie Pracodawcy, do niezwłocznego zwrotu przedmiotów udostępnionych mu do wykonywania obowiązków służbowych, o których mowa w ust. 1 ,2 i 3 powyżej"

twierdzac, iz nie wnosi on żadnej zmiany do umowy i jest umieszczony wyłącznie w celu edukacyjnym zgodnie z art. 140 k.c.

Czy jest tak faktycznie?

pzdr,
daniel

Problem natury raczej cywilnoprawnej niż prawa pracy. Powiedziałbym jednak, że właściciel określa sposób rozporządzania własnością więc ma pełne prawo określić to w taki sposób.

[przenoszę na prawo cywilne]

witam,

dzięki za info, ale co oznacza że ma prawo określić to w taki sposób.

Czy jedynie przy istnieniu zapisu o 1 o tym, że "pracodawca odda do dyspozycji pracownika ...' (przy braku zapisu 2) powinienem zwrocic mienie na kazde jego żadanie. Skoro zgodnie z zapisem samochod oddany jest do dyspozycji.

Czy dopiero dodanie zapisu o tym, ze mam zwrocic na kazde zadanie zobowiazuje mnie do tego?

pzdr,

daniel

niektórzy to szukają problemu tam gdzie go nie ma....

skoro jest to samochód służbowy należący do firmy (pracodawcy) to uważasz ,że na żądanie pracodawcy do jego zwrócenia nie musiałbyś tego zrobić...?
nie zwracając narażałbyś się za zarzut przywłaszczenia z KK nie licząc roszczeń cywilnoprawnych...

Powrót